R+D+i

Com es pot reduir CO2 d'ametllers i cítrics

03/12/2019

Investigadors de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT) han aconseguit reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle en un 10 % en conreus d'ametllers i cítrics ubicats a la Regió de Múrcia per mitigar el canvi climàtic, segons un comunicat publicat avui per aquesta universitat.


Aquest estudi, que s'ha fet a través del projecte europeu Diverfarming, ha revelat que els camps d'ametllers generen una mitjana de 400 mg/m2 i hora de CO2 i que es poden reduir fins a 340 mg/m2 per hora, cosa que suposa una reducció d'entre un 10 i un 20 %.


Aquests mesuraments s'han fet en parcel·les de Sucina i Cabezo de la Plata, i els investigadors han descobert "pics" en aquestes emissions quan hi ha canvis bruscos de temperatura, quan es llaura i es remou la terra o quan es fan servir fertilitzants nitrogenats als conreus.


A més, el coordinador d'aquest grup d'investigació Ramón i Cajal de la UPCT, Raúl Zamora, ha afirmat que la diversificació o la introducció d'altres conreus evita que s'alliberin aquests gasos, ja que "el sòl és un recurs que ben portat pot contribuir a mitigar el canvi climàtic emmagatzemant grans quantitats de CO2 que no s'alliberen a l'atmosfera".