Agricultura

Com es pot fer atractiu el camp? Aquest és el talent jove que vol revaloritzar el sector

14/12/2023

El camp és l’origen i la cuina és el destí, però tos dos poden presumir al nostre país de varietat i riquesa territorial. A Espanya, els productes aferrats a la terra són sinònim de qualitat i, tradicionalment, la cadena agroalimentària ha tingut un pes considerable en l’economia. En els darrers anys, els sectors gastronòmic, ramader i agrícola han experimentat una veritable revolució a través de la tecnologia, sempre centrats en la sostenibilitat. Tanmateix, malgrat els enormes canvis que s’han produït en l’entorn de l’alta cuina en l’última dècada, el problema del relleu generacional continua sent una amenaça per al sector primari. De fet, “el 60% dels agricultors i ramaders estarà en edat de jubilar-se l’any 2030”, segons va advertir Jaime Campos, director d’AgroBank, en la seva intervenció al fòrum Talentos con raíces, organitzat per El Confidencial i CaixaBank. El responsable de l’entitat financera es va mostrar categòric sobre aquesta qüestió: “És urgent que entrin joves tècnicament formats que garanteixin aquesta transició i que, al mateix temps, ajudin a establir la població al món rural”. Oi més, “després de ser coneixedors de l’última informació actualitzada de la FAO [Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura], que alerta que ben aviat serem 9.100 milions de persones vivint i menjant al planeta, i això vol dir que la demanda d’aliments s’incrementarà més d’un 50%”, va subratllar. Precisament, aquest esdeveniment va servir per presentar la iniciativa Impuls Agro, un projecte d’AgroBank i el Basque Culinary Center que té com a objectiu visibilitzar i potenciar la feina dels joves professionals dels sectors agroalimentari i gastronòmic del nostre país. Joxe Mari Aizega, director de la institució acadèmica donostiarra, va explicar com funciona el programa: “Volem crear comunitat i fomentar la comunicació. Impuls Agro serà una gran plataforma per fer visible i reconèixer el talent jove que s’està incorporant al sector agroalimentari”. “Per fer-ho —va continuar—, durant l’any 2024, confeccionarem un llistat que es publicarà l’any 2025 i que recollirà exemples reals en categories i subsectors diferents per aportar una visió holística del talent agro que hi ha a tot Espanya”.

En la jornada també hi va participar el reconegut xef de l’entorn rural espanyol Diego Guerrero, fundador del restaurant DSTAgE, guardonat amb dues estrelles Michelin i tres sols Repsol, entre altres reconeixements, el qual va voler aportar el seu punt de vista i experiència al debat. Al seu parer, “l’alta cuina, i el sector gastronòmic en general, ha aconseguit l’última dècada esdevenir un entorn atractiu. Ara els joves volen ser cuiners perquè, tot i que continua sent una professió que exigeix sacrifici, ha augmentat la seva qualitat de vida i reputació”. El cuiner va assegurar que “l’última revolució gastronòmica ha estat social, impulsada pels treballadors. Tant és així que ara en alta cuina es pot treballar quatre dies i fer festa tres, una cosa que era impossible fa 10 anys. Aquest canvi de paradigma ha d’arribar de la mateixa manera al camp”, va reclamar.

En la seva intervenció, el xef va llançar una pregunta a l’aire per fomentar la reflexió: “Què es pot fer perquè la gent jove tingui ganes de dedicar-se a professions relacionades amb el sector agroalimentari? Com els podem motivar per garantir el relleu generacional?”. Diego Guerrero va aconsellar als emprenedors “que no s’aferrin a l’èxit ni fugin dels sacrificis. Hi ha alts i baixos en totes les professions i en totes les indústries. Així, doncs, han de trobar motivacions reals que els ajudin a acostar-se a aquest estil de vida i gaudir-ne. La resta vindrà rodat”.