Agricultura

Com es pot afrontar un Brexit sense acord

11/09/2019

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, ha abordat amb el president i el secretari general de la Confederació Espanyola de Pesca (Cepesca), Amador Suárez i Javier Garat, respectivament, els desafiaments del sector, entre d'altres un possible Brexit sense acord.


El ministre, segons ha detallat el Departament en un comunicat, treballa "intensament" per preparar tots els possibles escenaris de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), amb l'objectiu que tingui "elmenor impacte possible". La posició d'Espanya és que els totals admissibles de captures (TAC) i quotes per a l'any vinent reservin per al Regne Unit les xifres que li corresponen actualment, pel principi d'"estabilitat relativa".


A més, es defensarà que, si el Regne Unit ofereix accés a la flota comunitària, ha de ser per als mateixos vaixells que pesquen actualment a les seves aigües i en règim de reciprocitat. Aquesta situació condicionarà la propera negociació dels TAC i les quotes per al 2020, que serà "especial", ja que es tracta també del primer exercici d'aplicació completa de l'obligació de desembarcar i en què es compleix la data límit per complir l'objectiu. En aquest sentit, el Ministeri s'ha compromès que la delegació espanyola vagi a les reunions "amb les millors dades científiques per defensar la seva posició a la UE".


Un altre assumpte que s'ha abordat en la trobada que han mantingut avui és l'aplicació el 2020 de les mesures derivades delPla de recuperació d'espècies demersals al Mediterrani. Espanya defensarà l'"esforç de reducció de flota que ja ha fet el sector els últims anys" i es presentarà un pla suficient per aconseguir els objectius previstos, ha afegit la mateixa font.


La Secretaria General de Pesca està elaborant una ordre ministerial per millorar la gestió de les pesqueries, aprofitar millor les possibilitats de pesca i disposar de les eines necessàries per abordar l'aplicació plena de l'obligació de desembarcar. Al capítol d'acords internacionals, des del Govern s'ha defensat la tasca que s'ha fet perrenovar i enfortir els acords de pescaamb diversos països, com els que ha signat la Comissió Europea amb el Marroc, Guinea Bissau o Mauritània.