L'Institut Canari d'Investigacions Agràries (ICIA) ha anunciat aquest divendres que ha dut a terme un projecte experimental amb l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) per frenar l'expansió d'una de les plagues d'insectes més serioses que ataquen els conreus cítrics.
El psílid Trioza erytreae, informa la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca en un comunicat, transmet als conreus de cítrics com la taronja, el lulo, la llimona i la mandarina el virus letal del huanglongbing (HBL) que mata els arbres en només cinc anys, i una de les maneres de frenar la propagació de la malaltia és reduir la població d'aquest insecte.
En aquest sentit, la consellera al capdavant de l'àrea, Alicia Vanoostende, va assenyalar la importància de "fer servir la recerca aplicada al sector amb nous tipus de maneigs, com la lluita biològica", i va felicitar l'ICIA per "la capacitat d'anticipació i la tasca d'investigació en la cerca d'una solució pionera a Europa al problema que suposa la psila africana".
A Espanya aquest insecte es va detectar per primera vegada l'any 2002 a les Canàries, i el 2014 a Galícia i al nord de Portugal, moment des del qual la cerca contínua de mesures de contenció per evitar que s'estengui per les illes i que a la Península arribi a les zones principals de cítrics de la conca mediterrània ha estat una constant atès l'alt risc que suposa la seva presència a les plantacions.
L'ICIA i l'IVIA han treballat de manera coordinada en el projecte de control biològic clàssic de psila africana a Espanya, que consisteix a importar, criar i alliberar posteriorment a les Canàries el parasitoide Tamarixia dryi (Waterston) procedent de Sud-àfrica.
El Tamarixia dryi s'ha fet servir en programes de control biològic clàssic en altres zones de producció de cítrics, i poblacions de Tamarixia recol·lectades en diferents països africans es van introduir a Tenerife el desembre del 2017, on se'n va avaluar l'especificitat.
Després de comprovar-ne l'eficàcia i l'alta especificitat, es va alliberar en un únic punt de solta controlada l'estiu del 2018 a la vall de Guerra, Tenerife, i la tardor del 2018 i l'hivern del 2019 es va determinar la distribució i el parasitisme del Tamarixia dryi sobre nimfes de psila africana en 83 parcel·les distribuïdes per tota l'illa de Tenerife.
El parasitoide es va recuperar en el 85,7 % de les parcel·les afectades per la psila africana y en altituds que van des del nivell del mar fins a més de 900 metres d'altitud s'ha pogut constatar l'expansió natural a altres illes amb presència del psílid vector.