Indústria

Com afectarà el Brexit l'exportació agroalimentària?

03/02/2020

El Regne Unit abandona la Unió Europea (UE), 47 anys després d'haver-hi ingressat.


Comença un nou camí en el qual buscarà una altra relació amb Europa i negociarà acords comercials. El sector agroalimentari veu el Brexit amb més optimisme que fa uns mesos.


El sector agroalimentari espanyol, que encara no ha acabat de digerir el veto a l'entrada de molts dels seus productes a Rússia des del 2014, segueix de prop cada pas del Brexit, un procés sobre el qual ara hi ha més optimisme que fa uns mesos.


A partir del dissabte 1 de febrer, el Regne Unit entra en un període de transició amb la UE fins a finals d'any, en el qual les dues parts han de negociar la seva futura relació comercial i de seguretat.


El Govern és partidari d'establir una relació el més estreta possible, preservant la integritat del mercat interior, l'autonomia de decisió de la UE i un marc regulatori equiparable.


Per a Espanya les matèries prioritàries de cara a la relació futura són la pesca, l'agricultura i els serveis.


El mercat britànic és crucial per a les exportacions agroalimentàries espanyoles, ja que el 8 % de valor que genera la venda d'aliments i begudes a l'exterior ?4.076 milions d'euros el 2018? s'aconsegueix amb els enviaments al Regne Unit, segons un informe del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA)