Agricultura

La collita de cereals pujarà un 42 % aquesta campanya

12/06/2020

Cooperatives Agro-alimentàries ha estimat que la producció de cereals a Espanya serà de 25,8 milions de tones, cosa que suposa un augment proper al 42 % respecte de la campanya 2019, amb uns "rendiments històrics" de 4,47 tones per hectàrea.


D'acord amb la primera estimació de Cooperatives, "l'inici de la collita va amb cert retard, principalment a la meitat nord, a causa de la forta inestabilitat atmosfèrica i les baixes temperatures de finals de maig i començaments de juny". El responsable sectorial de Cooperatives, Juan Carlos Bermejo, ha destacat que "Espanya és un dels països consumidors principals de cereal al món", amb 36 milions de tones durant la campanya passada, la qual cosa fa que depengui dels mercats internacionals.


Segons les dades de les cooperatives, a la campanya 20/21 Espanya serà "el productor de pinso més gran de la Unió Europea", amb un consum diari proper a les 99.000 tones de cereal. Per a l'Organització, això fa que el sector hagi de ser "molt eficient, agrupant volums i comercialitzant cada dia, com fan les cooperatives", si es vol evitar que la producció "es quedi emmagatzemada i amb una sortida difícil".


Per regions, Castella i Lleó és la productora principal de cereal, amb el 33,6 % de la superfície i el 36,5 % de la producció provisional; la segueix Castella-la Manxa, amb el 22,7 % de la superfície i el 18,76 % de la producció. Aragó i Andalusia figuren a continuació, on es concentra gairebé el 100 % de la producció de blat dur; d'altra banda, el blat de moro es produeix gairebé tot a Castella i Lleó, Catalunya, Aragó i Extremadura.


Per conreus, l'ordi és el conreu principal a Espanya, amb 11,55 milions de tones; el segueixen el blat tou, amb 7,26 milions de tones; la civada, amb 1,3 milions de tones; el blat dur, amb 894.269 tones; el triticale, amb 852.294 tones, i el sègol, amb 457.028 tones. La producció de blat de moro suposa el 13,6 % sobre el total de la producció de cereals a Espanya, amb 3,52 milions de tones.


Bermejo ha assenyalat que, ates l'expectativa "rècord" en producció, consum, existències i comerç de cereals a la campanya 2020/21 a escala mundial, l'oferta dels cereals principals continua excedint la demanda general, "cosa que provocarà, un cop més, un augment de les existències".