Agricultura

La collita de cereals d'hivern patirà una retallada dràstica i amb prou feines superarà els 5 milions de tones

02/06/2023

La Sectorial de Cereals d'ASAJA, reunida a Madrid, ha analitzat les dades un cop començada la recol·lecció, que s'ha avançat en moltes zones com a conseqüència de la sequera. S'estima que la collita de cereals d'hivern d'aquest any patirà una reducció del 65 % és a dir, 9,4 milions de tones menys respecte de les dades de l'any passat. Les altes temperatures i l'absència de pluges durant els mesos de febrer a maig han rebentat unes expectatives de collita que es consideraven normals a l'inici de la campanya. Això resulta especialment preocupant per a un país com el nostre, deficitari en gra.  

Segons els càlculs d'ASAJA, la collita de cereals es veurà reduïda un 65 % respecte del 2022. Per cultius, s'espera una producció de 2,12 milions de tones en blat tou, 216.000 tones en blat dur, 2,41 milions de tones d'ordi, 123.000 tones de civada, 31.000 tones de sègol i 103.000 tones de triticale. Les retallades en els rendiments són generalitzades a la pràctica totalitat de la superfície cerealista nacional.

A més de la sequera, un altre dels principals problemes que han tingut els productors durant aquesta campanya han estat els alts costos de producció com a conseqüència de l'encariment dels preus de l'energia, les llavors, els adobs i els productes fitosanitaris. Cal recordar que la majoria de les compres d'entrades es van fer a l'estiu i a la tardor del 2022. Tot això ha elevat considerablement els costos de producció fins a cotes mai vistes.

Als danys provocats per la calor i la manca de pluges cal afegir quantiosos danys registrats com a conseqüència de la fauna silvestre, conills fonamentalment, encara que també cabirols, senglars i coloms, que han delmat la collita i que estan provocant l'abandonament del cultiu cerealista en algunes zones.

Un altre problema detectat, un any més, per aquesta sectorial és l'augment de plagues i malalties en aquests cultius d'hivern, que no es poden aturar amb l'ús de productes fitosanitaris per la retirada gradual d'aquestes matèries actives, i la prohibició de la crema controlada de rostolls. Per això, ASAJA reitera la necessitat imperiosa que s'autoritzi per part de l'Administració la crema controlada, com a única mesura efectiva de control de plagues.

Alhora també s'han reivindicat ajuts addicionals a totes les administracions. En els darrers mesos, els agricultors de països de l'est de la UE han aconseguit 130 milions d'euros addicionals del pressupost comunitari per compensar l'entrada massiva de gra procedent d'Ucraïna. Espanya, com a segon destinatari més gran dels grans exportats d'Ucraïna, entenem que també hauria de rebre compensacions similars de la Unió Europea ja que l'entrada massiva del gra ucraïnès al nostre país ha provocat un enfonsament important en les cotitzacions dels nostres cereals.

Així mateix, ASAJA entén que les limitacions i les prohibicions que imposa la nova PAC van en contra de les necessitats que té Espanya per satisfer la seva demanda. A més, igual que les nostres produccions passen rigorosos controls per a l'exportació, demanem la mateixa reciprocitat amb les importacions.