R+D+i

El CITA avança en el control genètic del cirerer

31/01/2020

Una recerca en la qual participa el Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó (CITA) ha permès identificar regions i variants del genoma de cirerer que ajudaran a adaptar el seu conreu a zones més càlides i a l'increment de temperatures associades a l'escalfament global.


En la recerca, dirigida per Ana Wünsch, cap de la Unitat d'Hortofructicultura, hi participa Alejandro Calle, investigador en formació de la Unitat d'Hortofructicultura del CITA, juntament amb els investigadors de la Universitat Estatal de Michigan A. Lezzoni i L. Cai, informa el Govern d'Aragón en una nota de premsa.


L'avenç en el coneixement del control genètic d'aquest caràcter en cultivars de cirerer de baixos requeriments de fred i floració extraprimerenca representa una important troballa per millorar l'adaptació de la producció de cireres a zones més càlides i al continu increment de temperatures associades a l'escalfament global.


Els arbres fruiters, entre els quals s'inclou el cirerer, han de complir una sèrie de necessitats de fred (hores per sota de 7 graus centígrads) per assolir la floració, però molts dels cultivars tenen uns requisits d'hores de fred molt altes, cosa que fa que molts només es puguin conrear en regions molt fredes i que en un futur puguin tenir problemes de floració a causa de l'increment de temperatura registrat durant els últims anys.


Aquest descobriment, que ha estat possible després de més de quatre ans de feina, permetrà adaptar el conreu del cirerer a regions amb climes més càlids, i també que s'adapti millor a l'increment de temperatures relacionades amb el canvi climàtic.


També ajudarà a conèixer quins gens dins de les regions identificades estan relacionats amb la formació i el desenvolupament dels botons florals, cosa que permetrà completar el coneixement del control genètic i biològic de la floració en espècies fruiteres, i també desenvolupar eines que permetin accelerar el procés de millora genètica per a aquest caràcter.


Això ha estat possible gràcies a l'estudi de varietats de cirerer locals espanyoles de baixos requeriments de fred i floració primerenca, que constitueixen un material vegetal únic i que han permès estudiar aquest mecanismes.


Els resultats d'aquesta recerca ("Genetic dissection of bloom time in low chilling sweet cherry"; "Dissecció genètica de la data de floració en cirerer amb baixos requeriments tèrmics"), s'han publicat aquest mes de gener del 2020 a la revista Frontiers in Plant Science.