Les cireres més primerenques i cares del món creixen als hivernacles de Sucs, Almacelles (Lleida) i Belver de Cinca (Osca). Les Cherries Glamour, aquesta és la marca, arriben al mercat a mitjan març, quan a les dels cirerers convencionals els queden setmanes a l'arbre. Les més grans tenen 34 mil·límetres, el diàmetre d'una moneda de dos euros, i s'han arribat a pagar 120 euros el quilo als magatzems britànics Harrods.
Cherries Glamour, Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) de la Conselleria catalana d'Agricultura 2010, és el somni de quatre amics i companys de feina en una empresa de la família Raventós dedicada a la cirera convencional, amb la qual ara comparteixen camí.
Mentre preparaven una campanya de comercialització, es van plantejar els diners que podien fer avançant la collita unes setmanes amb hivernacles. Ho van pensar en una terra en què els termòmetres arriben a 12 sota zero algunes nits d'hivern, i van aconseguir avançar la temperatura primaveral als hivernacles i col·locar les seves cireres als mercats més selectes. Són Eduard Rosell, David Satué, Óscar Ortiz i Arcadi Calderó. Van escollir les inicials dels seus noms per batejar l'empresa, Edoa, a la qual es van incorporar com a socis en la primera ampliació de capital Juan Antonio Ruiz i Gorka Ruiz, i després la Finca San Miguel, que té la innovadora central Río Cinca a Torrent de Cinca.
Edoa vol continuar creixent. Un dels socis fundadors, Arcadi Calderó (a la imatge), enginyer agrònom, avança que el 2019 ampliaran la superfície dels hivernacles. "Enguany farem una ampliació de capital d'uns 700.000 euros. Ampliarem 20.000 metres quadrats més i ens integrarem dins de l'OPFH SAT Río Cinca per poder participar en programes operatius". Calderó recorda que han treballat amb moltes varietats de cireres: "N'hem estat provant moltes, totes les que han sortit al mercat, però la que ens continua funcionant millor és la Brooks, que deu tenir uns 30 anys. Al camp no funciona bé, és molt dolça, molt gran, però molt sensible al craqueig, amb la humitat se li trenca la pell.
Però és perfecta per a hivernacle. Des del punt de vista comercial, és fantàstica". L'empresa està investigant en el camp de l'atmosfera, augmentant els nivells de CO2 per incrementar els nivells de fotosíntesi, millorant el nivell de sucre i fermesa de la cirera, i treballant amb sistemes de formació dels arbres que s'adequ?en millor a l'hivernacle que al principi. "Els cirerers ?apunta Calderó? floreixen el gener i el febrer. A Almacelles, Sucs i Belver de Cinca, on produïm, les hores d'insolació diària són molt escasses, hem d'optimitzar l'ús de la llum. Els arbres són més petits ara, amb marcs de plantació més amplis; vam començar per marcs de 5.000 arbres per hectàrea, que en cirerer és moltíssim, i ara tenim una tercera part del que treballàvem al principi. No superem els 1.500 arbres per hectàrea".
També han endarrerit uns dies la collita. "Un dels errors que vam cometre va ser anar a buscar varietats més prematures per recol·lectar molt abans. El secret és arribar abans que el camp, no cal que sigui moltíssim abans. El client paga si la cirera és d'una qualitat excepcional. Per això necessitem produir calibres de 30-32. La nostra gamma de calibres va de 28 a 32, quan al camp el normal és de 22 a 28 o 30", afirma. Enguany Edoa ha produït uns 60.000 quilos de cireres, amb una facturació d'un milió i mig d'euros, superior a l'any anterior pel lleuger augment de la producció i amb preus estables respecte d'altres campanyes. Rússia era el seu primer mercat fins que va implantar el veto als productes agroalimentaris el 2014. "Ara és el Regne Unit, explica Calderó, pendent de l'evolució del Brexit.
Exportem a Dubai, Qatar, la zona dels Emirats Àrabs, alguna cosa a Hong Kong i el Pròxim Orient, i després a França, Bèlgica i Holanda, i també a Suècia". Quan van començar es van plantejar implantar hivernacles també per a l'albercoc. "Hem treballat amb aquesta fruita, però en l'albercoc la gent no està disposada a gastar-se tants diners. És una fruita interessant per produir a l'hivernacle, però no amb el nivell de preu de la cirera", conclou.