Indústria

La CE presenta el Codi de conducta de la UE

09/07/2021

La Comissió, juntament amb les parts interessades del sector, ha presentat oficialment el Codi de conducta de la UE per a pràctiques empresarials i de comercialització responsables en el sector de l'alimentació, un altre dels resultats de l'estratègia de la Comissió De la granja a la taula.


Aquest codi és una part essencial dels esforços de la UE per augmentar la disponibilitat i l'assequibilitat d'opcions alimentàries saludables i sostenibles que contribueixin a reduir la nostra petjada ambiental global. S'ha elaborat en col·laboració amb associacions i empreses de la UE, amb la participació activa i l'aportació d'altres parts interessades, com organitzacions internacionals, ONG, sindicats i associacions comercials, i dels serveis de la Comissió Europea.


Les associacions i empreses del sector de l'alimentació que signen el codi es comprometen a accelerar els esforços en pro d'una transició sostenible. Mitjançant aquest compromís, donen suport als objectius establerts en el codi i animen altres empreses similars a participar-hi.


El sistema ofereix dos nivells de compromisos:



Associacions de la UE: un conjunt de set objectius, cadascun amb les seves metes i accions indicatives. Aquests objectius fan referència a accions que promouen la transició cap a uns models de consum saludables i sostenibles. L'objectiu és millorar l'impacte que tenen en la transformació d'aliments, la venda al detall i les operacions dels serveis alimentaris en la sostenibilitat, a més de millorar la sostenibilitat de les cadenes de valor dels aliments en relació amb els productors primaris i altres agents de la cadena. Les associacions han d'informar anualment dels avanços.
Empreses: un marc perquè les empreses que vulguin ser pioneres estableixin compromisos ambiciosos amb resultats mesurables. El marc abasta diversos àmbits, com el benestar dels animals, la reducció del sucre o la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, en tota la gamma de productes d'aquestes empreses. Les empreses han d'informar dels seus avenços presentant anualment un resum del seu informe de sostenibilitat.

El dia de la presentació del codi, 65 signataris (26 fabricants d'aliments, 14 minoristes del sector, 1 agent del sector de l'alimentació i 24 associacions) es van convertir en les empreses i associacions pioneres (enllaç a la llista completa de signataris).


Es convida a més associacions i empreses del sector de l'alimentació de la UE a adherir-se al Codi de conducta, que es considera una solució revolucionària. L'enfocament de diàleg multilateral que planteja pot servir de model per a la transformació mundial.


El vicepresident executiu Timmermans ha declarat: «Hem d'aconseguir que el nostre sistema alimentari sigui sostenible, i hem de fer-ho aviat. Hem de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i posar fi a la pèrdua de biodiversitat relacionada amb la producció d'aliments, i configurar un sistema alimentari que faciliti l'elecció d'una dieta sana i sostenible. Si volem abordar aquests desafiaments mediambientals, sanitaris i socials en el nostre sistema alimentari, cal aconseguir la cooperació de tota la cadena alimentària. La voluntat de les parts interessades que ja s'han adherit al Codi de conducta de la UE em fa ser optimista»