La Comissió Europea (CE) prepara un "full de ruta" fins al 2040 per potenciar les zones rurals, que s'han revalorat amb la pandèmia, mentre que a Espanya, ajuntaments i empreses de les comarques despoblades demanen millores immediates en els serveis per aprofitar l'oportunitat i no deixar passar aquest tren.
L'Executiu comunitari ha obert una consulta pública fins al 9 de setembre per recollir opinions, amb l'objectiu de diagnosticar les mesures més necessàries davant de reptes com el despoblament, la falta d'infraestructures o la bretxa digital entre camp i ciutat.
La CE preveu presentar el full de ruta en el segon trimestre de 2021, amb una "visió de futur integral" per al món rural, que a més d'implicar a la Política Agrícola Comuna (www.mapa.gob.es/es/pac/default.aspx" target="_blank" rel="noopener">PAC) afecta a les polítiques de cohesió, regional o mediambiental.
La consulta succeeix a la ressaca de la cimera de líders de la Unió Europea (UE) que es va tancar amb un acord per a la reconstrucció econòmica després de la COVID-19 i sobre el pressupost 2021-2027. El coronavirus "pot generar canvis significatius en la societat europea, com un augment del teletreball i més afecte per les zones verdes" però, segons reconeix la CE, cal "més acció" per donar suport als habitants de les zones rurals, perquè no es quedin enrere en la reconstrucció.
A Espanya, "s'obre una oportunitat increïble per al món rural, que no hem vist en dècades", declara a Efeagro el president de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Rural (REDR), Secundino Caso, alcalde de Peñarrubia (Cantàbria). Assegura que l'increment de visitants a les zones rurals és inèdit, acompanyat per l'interès en invertir en cases que abans estaven abandonades, segones residències i per l'empadronament de famílies per passar al camp el nou curs escolar, en reacció a l'experiència viscuda durant el confinament.
Tot i això, afirma que a l'Espanya despoblada se li han retirat serveis durant dècades, serveis "que ara costarà molt incorporar" i que perquè les famílies visquin en un poble ?incloses les d'agricultors i ramaders? necessiten assistència sanitària, connexions adequades i una infraestructura educativa.
Prop de 96 milions de persones viuen en les zones rurals de la Unió Europea (UE), que comprenen el 45% del territori, però segons la CE, els seus habitants se senten "políticament ignorats".