Ramaderia

Cau la producció d'oví a Castella i Lleó

13/11/2019

L'oví de llet i carni de Castella i Lleó, que lidera la producció nacional, ha caigut prop d'un 2 % en llet comercialitzada i un 3 % en carn, de començament d'any ençà respecte del mateix període de l'any anterior.


La situació de baixada de la producció pot ser encara més alarmant a curt i mitjà termini si es tenen en compte les dades d'ovelles que es deixen en reposició per ser futures productores de llet, segons ha exposat a Efe el veterinari expert en el sector José Manuel Domínguez Delgado.


Aquest veterinari del Departament de Ramaderia i Desenvolupament Rural de Unió Regional de Cooperatives Agràries de Castella i Lleó (URCACYL) ha participat aquest dimarts en la XX Jornada de Comercialització de Produccions Ramaderes d'Oví i Caprí organitzada a Zamora per la cooperativa Cobadu.


Domínguez Delgado ha recordat que mentre fa una dècada es van comptabilitzar uns 190.000 xais de reposició, l'any passat només se'n van comptabilitzar 51.000, a la qual cosa se suma que els últims anys a Castella i Lleó es perden 160 i 180 explotacions anuals d'oví de llet.


Aquestes dades poden servir d'"orientació del que pot passar d'aquí a la primavera", segons ha indicat el veterinari d'URCACYL. Malgrat això, ha reconegut que pel que fa a l'oví de llet s'ha produït un lleuger repunt de la producció durant el juliol i l'agost. Tot i això, durant els vuit primers mesos de l'any, la producció va caure un 2 % a Castella i Lleó i entre un 2,7 i un 2,8 % en el conjunt nacional.


Ha atribuït el repunt a la feina de les cooperatives i l'esforç de les explotacions ramaderes per atendre les necessitats de la indústria respecte de la desestacionalització de la producció.


Pel que fa als preus, les dades indiquen que el 2019 s'han incrementat fins ara entre un 3 i un 4 % respecte de l'any passat, una pujada "mínima" que tot just arriba per a l'increment de costos que ha d'afrontar el ramader en energia i alimentació.


Domínguez Delgado ha explicat que a mitjan d'enguany la indústria va fer un moviment per modificar a l'alça els contractes de llet amb cooperatives i ramaders, tot i que caldrà estar "expectants" per veure si fins a final d'any es confirma la tendència dels últims mesos.


Pel que fa a l'oví de carn, les dades d'enguany indiquen una caiguda de la producció de carn d'un 3 % i de prop del 6 % en animals sacrificats, cosa que ha atribuït a l'increment de les exportacions d'animals vius per sacrificar-los en altres països.