La Càtedra AgroBankQualitat i Innovació al Sector Agroalimentaride la Universitat de Lleida (UdL) ha premiat un projecte sobre noves composicions bioactives per a aplicacions fitosanitàries en viticultura. El seu investigador principal, Pablo Martín de la Universitat de Saragossa, s'ha convertit en el guanyador de la quarta edició del premi a la transferència del coneixement al sector agroalimentari, dotat amb 15.000 euros.
El premi ha estat lliurat pel director de Càtedra AgroBank, Antonio J. Ramos i el director d'AgroBank, www.linkedin.com/in/carlos-seara-dieguez-6bb067105/?originalSubdomain=es" target="_blank" rel="noopener">Carlos Seara, amb la presència de la vicerectora de Recerca i Transferència de la Universitat de Lleida, Olga Martín.
Amb l'objectiu d'abordar el repte de disminuir l'ús abusiu de tractaments fitosanitaris d'origen químic i complir amb els requeriments de la Directiva Europea, l'investigador va presentar un projecte titulat "Noves composicions bioactives per a aplicacions fitosanitàries en viticultura". El jurat ha reconegut aquesta inverstigació entre la resta de sol·licituds presentades, procedents de la www.unizar.es/" target="_blank" rel="noopener">Universitat de Saragossa, la www.uc3m.es/inicio" target="_blank" rel="noopener">Universitat Carles III, la www.unirioja.es/" target="_blank" rel="noopener">Universitat de La Rioja, la Universitat de Còrdova, la Universitat d'Extremadura i de l'Institut de Productes Naturals i Agrobiologia (CSIC).
En un context en el qual la incidència de les malalties d'origen fúngic de la vinya està augmentant a conseqüència del canvi climàtic, l'estudi realitzat per Martín proposa un ús limitat i més eficaç de fitosanitaris que desplaci els antifúngics més agressius per al medi ambient per altres preparats a partir de productes naturals. D'aquesta manera, proposa reduir els bioestimulantes tradicionals que actualment s'utilitzen per millorar la qualitat del raïm i el vi (basats en urea, aminoàcids, jasmonats, extractes de fusta de roure o de llevats, etc.) i aplicar noves formulacions amb activitat antifúngica, amb solubilitat i biodisponibilitat optimitzades.
Aquestes noves composicions optimitzades, desenvolupades per les Universitats de Valladolid i Saragossa, s'aplicaran en Viñas del Vero, un celler amb D.O. Somontano situada a Barbastre. Aquest projecte té com a objectiu impulsar la innovació en aquest sector agroalimentari i contribuir a la consecució d'un sistema vitivinícola més respectuós amb el medi ambient. Per a garantir el seu compliment, a l'acte s'ha signat un Acord de Col·laboració entre el guanyador, la Càtedra AgroBank, la Universitat de Saragossa, la Universitat de Lleida i l'empresa Viñas del Vero.
Guardó a la millor Tesi Doctoral
Així mateix, la Càtedra AgroBank ha lliurat també el guardó a la millor Tesi Doctoral resolt el juny passat, un acte que es va haver de posposar a causa de la situació actual de pandèmia. La investigadora cordovesa Irina Torres va resultar guanyadora per la seva tesi sobre el control de qualitat de productes hortofructícoles. El treball, titulat "Sensors espectrals d'infraroig pròxim per a la caracterització, autenticació i assegurament de la qualitat i seguretat de productes hortofructícoles", proposa introduir els sensors NIRS en les diferents etapes de la cadena de producció, garantint així el control dels processos i la integritat del producte des del camp fins al consumidor. La tecnologia amb sensors NIRS (espectroscòpia de l'infraroig pròxim) s'ha desenvolupat durant els últims vint anys amb finalitats industrials i actualment és reconegut com una potent tècnica per a l'automatització i control.
AgroBank, líder del sector
La Càtedra AgroBankQualitat i Innovació al Sector Agroalimentaride la UdLtiene entre els seus objectius fonamentals el reconeixement de la cerca d'excel·lència que s'està desenvolupant en l'àmbit agrari i agroalimentari, la promoció de la transferència de coneixement científic i tècnic entre investigadors, professionals del sector i clients de l'entitat financera, i l'impuls de la qualitat i la innovació en l'àmbit agroalimentari. AgroBank, la línia de negoci de CaixaBank especialitzada en els sectors agrari i agroalimentari, finança aquesta Càtedra de la Universitat de Lleida, la qual en aquest moment té oberta la cinquena convocatòria del seu premi a la millor Tesi Doctoral, el termini de lliurament de la qual de candidatures finalitza el pròxim 31 de març.
AgroBank ha consolidat el seu lideratge en aquest segment i té com a clients a un de cada quatre agricultors espanyols. La proposta de valor d'AgroBank combina el desenvolupament dels millors productes i serveis adaptats a les peculiaritats dels agricultors, ramaders o cooperativistes del sector, juntament amb un assessorament pròxim i integral, no sols amb el suport financer, sinó també des de la planificació conjunta, l'ajuda a la formació i l'especialització per oferir un servei realment útil.
AgroBank compta amb gairebé 1.000 oficines pròpies i 3.000 professionals amb un alt coneixement del sector, i duu a terme accions d'impuls a aquest, com a jornades tècniques o signatura d'acords amb organitzacions de rellevància.