La Càtedra AgroBank per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari de la Universitat de Lleida ha premiat un projecte d'elaboració de vi taronja de la denominació d'origen pro- tegida Comtat de Huelva presentat per un equip d'investigadors de la Universitat de Cadis, liderat per la doctora Remedios Castro, i amb la col·laboració dels Cellers José i Miguel Martín. El suport a aquesta iniciativa s'emmarca en la VI Convo- catoria d'Ajudes de la Càtedra AgroBank i compta amb una dotació de 15.000 euros. Enguany s'han presentat set candidatures.
El Vi Taronja del Comtat de Huelva és un vi dolç aromatitzat que compta amb una llarga tradició a Andalusia. La proposta guanyadora propo- ne escurçar el període necessari per a la seva elaboració mitjançant l'ús d'ultrasons en la macera- ción amb xips de fusta i escorces de taronja.
L'objectiu final del projecte és poder elaborar-lo a escala comercial amb la mateixa qualitat de sempre però en menor temps i, per tant, amb un estalvi de costos i sense minvar les propietats organolèptiques del producte. Així mateix, la iniciativa contempla l'aprofitament de les restes d'un sol ús del procés per part d'altres indústries.
A l'acte de lliurament del premi van assistir la vicerectora de Recerca i Transferència de la Universi- doneu de Lleida, Olga Martín; el director de la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida, Antonio J. Ramos; el director de Xarxa de AgroBank, Carlos Sea- ra, i el responsable del celler de Cellers José i Miguel Martín, Juan A. González.
El programa AgroBank Tech Digital INNovation, impulsat per AgroBank i l'acceleradora B2B Innsomnia, ha aconseguit reunir 154 startups i pimes tecnològiques en la seva primera convocatòria d'innovació oberta.
Entre els projectes presentats hi ha solucions tecnològiques orientades a l'agricultura de precisió, la traçabilitat i seguretat agoalimentarias, la gestió eficient i sostenible de l'aigua, l'automatització dels processos de transformació, la sostenibilitat i eficiència energètiques, en l'agroindústria, l'e-commerce, les energies alternatives, l'economia circular i la innovació en l'envasament, emmagatzematge i logística.
Sergio Gutiérrez, director de AgroBank, va destacar sobre aquest tema que “en aquesta primera convocatòria hem superat les expectatives que ens havíem marcat. Això mostra, una vegada més, la transformació que el sector està experimentant. En AgroBank Tech volem fer costat a les startups per a impulsar els reptes globals que es plantegen i contribuir a la projecció internacional dels projectes presentats.”
Per part seva, Rafael Navarro, soci cofundador de Innsomnia, va subratllar que “estem molt satisfets i esperançats amb els resultats obtinguts en aquesta primera edició perquè hem pogut conèixer solucions summament disruptives que marcaran el futur de la indústria agroalimentària. Cadascuna de les propostes tecnològiques registrades suposa un notable avanç en termes d'eficiència i sostenibili- doneu i posen a Espanya en el centre de la innovació i el talent emprenedor d'Europa.”
Per al mes de juliol està previst que se celebri el Demo Day, un esdeveniment en el qual es presentaran les solucions més innovadores del procés d'acceleració a les principals empreses i corporacions del sector agroalimentari.