La Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL) va lliurar ahir als responsables del projecte "Efecte de les pràctiques agrícoles sobre la microbiota del sòl i la relació que té amb les espècies productores de micotoxines", de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), i a l'empresa Nostoc Biotech, SL, els 15.000 euros del seu ajut per a la transferència del coneixement en el sector agroalimentari.
Aquest ajut està destinat a grups de recerca espanyols perquè puguin tirar endavant, en col·laboració amb empreses del sector agroalimentari, descobriments i invents que estiguin en un estat avançat de desenvolupament. L'import ha augmentat en 6.000 euros respecte de les dues edicions anteriors.
La investigadora principal del projecte triat, Belén Patiño, professora del Departament de Genètica, Fisiologia i Microbiologia de la UCM, i el conseller delegat de l'empresa Nostoc Biotech, Guillermo Herrero, han rebut de mans del director de la Càtedra, el professor de la UdL Antonio J. Ramos, i la directora d'AgroBank, Carme Sabrí, el xec de l'ajut.
Al lliurament hi han assistit, a més, les vicerectores de Transferència Olga Martín (UdL) i Margarita San Andrés (UCM), la directora executiva de Negocis i Emprenedors d'AgroBank, Ana Díez, i també les investigadores de la UCM Covadonga Vázquez i Jessica Gil.
El projecte premiat, que es va escollir d'entre 12 propostes procedents de Catalunya, Aragó, Madrid, la Comunitat Valenciana i Andalusia, se centra a trobar agents de control biològic eficaços contra els fongs toxigènics en vinya ecològica, ja que el raïm i els seus derivats (vins, sucs, panses...) són uns dels productes que més es contaminen amb micotoxines.
Després d'estudiar la microbiota del sòl i les relacions entre els fongs productors de micotoxines i espècies potencialment útils com a agents de control biològic, el projecte proposarà els microorganismes més adequats (bacteris o fongs) per incorporar-los a pesticides biològics aptes per a camps de conreu ecològic. "Els agents de control biològic són capaços de competir per nutrients, espai o aigua, i desplacen els fongs del seu nínxol ecològic, cosa que pot ser una bona alternativa sostenible a l'ús de compostos químics", explica Patiño.
La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la UdL, creada el 2016 de la mà de CaixaBank, té com a objectius reconèixer la recerca d'excel·lència que es desenvolupa en agroalimentació, promoure la transferència de coneixement entre investigadors, professionals i clients de l'entitat financera, i també impulsar la innovació en el sector.
AgroBank, líder del sector
En els seus cinc anys de vida, AgroBank, la línia de negoci de CaixaBank dirigida al sector agrari, ha consolidat el lideratge en aquest segment i té com a clients un de cada quatre pagesos espanyols. La proposta de valor d'AgroBank combina el desenvolupament dels millors productes i serveis adaptats a les peculiaritats dels pagesos, ramaders o cooperativistes, juntament amb un assessorament proper i integral, no només amb el suport financer, sinó també amb la planificació conjunta, l'ajuda a la formació i l'especialització per oferir un servei realment útil.