R+D+i

La Càtedra AgroBank premia una tesi sobre l'ús alimentari sostenible dels subproductes del cafè

28/10/2021

La doctora de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) Amaia Iriondo de Hond és la guanyadora del Premi a la Millor Tesi Doctoral que atorga anualment la Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la Universitat de Lleida (UdL), dotat amb 5.000 euros.


El jurat ha escollit la seva feina sobre l'aprofitament dels subproductes del cafè com a ingredients alimentaris sostenibles com al millor d'aquesta cinquena edició. L'accèssit, de 1.000 euros, s'ha concedit a una tesi sobre la reducció d'additius sintètics en els aliments d'origen animal, desenvolupada per Lorena Martínez Zamora, de la Universitat de Múrcia.

En la convocatòria d'aquest any s'hi han presentat un total de 53 candidatures d'onze comunitats autònomes, un 43% més que en l'anterior, segons ha explicat el director de la Càtedra AgroBank-UdL, Antonio Ramos. Andalusia ha estat la comunitat autònoma amb més tesis presentades (12), seguida de la Comunitat Valenciana i la Comunitat de Madrid (9 cadascuna) i Catalunya (7). "El creixement experimentat en la xifra de candidats dels darrers dos anys demostra que aquest premi s'està consolidant com un dels més importants en el seu àmbit", destaca Ramos.

La tesi guanyadora, dirigida per María Dolores del Castillo Bilbao, de l'Institut de Recerca en Ciències de l'Alimentació (UAM-CSIC), planteja cercar noves aplicacions per als residus del cafè per "reduir la contaminació, combatre la gana, augmentar els ingressos i millorar la seguretat alimentària, sobretot en els països més pobres del món". La feina, titulada Validació de subproductes de cafè com a ingredients alimentaris per a una nutrició i salut sostenible, conclou que el pergamí del cafè podria substituir el plàstic en envasos intel·ligents d'aliments, mentre que la closca, la pellofa i els pòsits es podrien fer servir com a ingredients alimentaris per al consum humà.

Concretament, planteja que la closca i la pellofa del gra de cafè aporten fitoquímics i fibra dietètica antioxidant. La primera, a més, és baixa en greixos i font de proteïna, potassi, magnesi, calci i vitamina C. A més dels usos alimentaris, també els tindria tecnològics, ja que les melanoïdines que conté es poden fer servir com a colorant natural. D'altra banda, els pòsits també són rics en fibra dietètica i acceleren de manera aguda la motilitat intestinal, "i tenen potencial per prevenir l'esteatosi hepàtica per la seva alta capacitat de retenció de greix".