R+D+i

La Càtedra AgroBank premia un projecte per microencapsular compostos bioactius del bròquil

04/03/2022

La Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL) ha guardonat amb 15.000 euros un projecte per microencapsular, estabilitzar i augmentar la vida útil de compostos bioactius d'origen natural obtinguts a partir del bròquil que produirà l'empresa Ingredalia. Això es farà combinant tecnologies pròpies patentades per la firma navarresa i l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) del CSIC perquè es puguin aplicar posteriorment en sistemes alimentaris.


Aquesta és la proposta guanyadora de la V Convocatòria d'ajuts a la transferència del coneixement en el sector agroalimentari de la Càtedra AgroBank a la qual han optat onze projectes (quatre més que en l'edició anterior) procedents d'Andalusia, Castella i Lleó, la Comunitat Valenciana, Catalunya, Euskadi, La Rioja i Galícia.


La doctora en enginyeria química Cristina Prieto López, investigadora del IATA del CSIC, és qui lidera el projecte Microencapsulament d'ingredients bioactius naturals procedents de subproductes vegetals mitjançant la tècnica d'electrospraying assistit per gas pressuritzat. Aquesta nova tecnologia de microencapsulament està basada en l'atomització electrohidrodinàmica, i suposa, explica Prieto, una millora de les tècniques d'encapsulació convencionals. "A més, des del punt de vista mediambiental, redueix la petjada de carboni perquè requereix quatre vegades menys energia que les tècniques d'encapsulament més comunes com ara l'assecat per polvorització (spray-drying)".


De fet, un dels aspectes que han fet que el jurat es decantés per aquest projecte ha estat l'ús potencial de la tecnologia d'electroesprai assistit per gas pressuritzat (EAPG), que es pot aplicar tant en la indústria alimentària, com en la farmacèutica i la cosmètica, a més de l'elevat grau de transferència dels resultats que previsiblement s'assoliran cap a l'empresa i la seva implicació en el desenvolupament del projecte, que han qualificat de molt nou.


Han assistit a l'acte de lliurament de l'ajut la vicerectora de Cerca i Transferència de l'UdL, Olga Martín; el director de la Càtedra AgroBank de l'UdL, Antonio J. Ramos; el director de Xarxa d'AgroBank, Carlos Seara; la investigadora Cristina Prieto, i el gerent d'Ingredalia, Miguel Ángel Cubero. Per garantir el compliment del projecte, totes les parts han signat un acord de col·laboració.