Agricultura

Catalunya preveu la menor collita de poma i pera dels darrers 5 anys

27/07/2022

Segons les dades presentades aquest matí per la presidenta d'Afrucat, Montse Baró, pel president del Comitè de Poma i Pera d'Afrucat, Joan Serentill i pel secretari d'Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, la previsió de collita de poma per a aquest 2022 baixa un 23% respecte de la del 2021 i la de pera un 24%.Les gelades de la primavera passada, que també van afectar greument la collita de fruita de pinyol catalana, fan preveure que Catalunya tindrà la collita de fruita de llavor més baixa dels últims 5 anys i que es recolliran 229.400 tones de poma i 101.100 tones de pera.


Segons declaracions de Carmel Mòdol, "aquesta baixada es deu exclusivament a les afectacions meteorològiques. El que mostren les estadístiques és que les plantacions de fruita de llavor estan creixent lentament en els darrers anys i no se'n detecta cap retrocés"Poma


La previsió de collita de poma a Catalunya per al 2022 és de 229.400 tones, un 18% inferior a la dels darrers 5 anys i un 23% inferior a la del 2021, fet que suposa perdre en part el potencial recuperat el 2021, una campanya en què es van collir 298 milions de quilos.


Les varietats que més disminueixen la producció són el grup de vermelles, amb un -33%; les golden, amb un -31%, i les granny, amb un -29% (respecte de l'any 2021).


Les afectacions de les gelades es van produir a tota la producció de la Vall de l'Ebre, que preveu un descens similar. Cal destacar, però, el cas de la demarcació de Girona, que no ha patit aquestes inclemències i que malgrat patir un lleuger descens respecte de la producció de l'any passat*, segueix creixent amb un increment del 6% respecte de la mitjana dels darrers 5 anys. (*La campanya del 2021 a Girona va registrar una xifra rècord de producció)Pera


Pel que fa a la pera, la previsió de collita a Catalunya per a aquest any és de 101.100 tones, fet que suposa un descens del 24% respecte de l'any passat, una campanya on es van collir 132 milions de quilos. Aquesta important afectació a la producció també ha estat causada per les gelades.


Pel que fa a varietats, l'ercollini i la llimonera són les que han patit un retrocés més gran, un 43% i un 31% respectivament. Tot i que la pera Blanquilla només cau un 1% respecte de l'any 2021, cal destacar la disminució constant d'aquesta varietat, amb un 41% de descens si es compara amb la mitjana dels darrers anys.


Es preveu que la campanya de poma i pera s'endarrereixi entre 3 i 7 dies i la qualitat dels fruits es preveu correcta, amb calibres inferiors als de campanyes passades amb l'excepció de la poma de Girona, per a la qual es preveuen calibres entre normals i alts.