Indústria

La carn de porc i les patates impulsen l'IPC

15/11/2019

Els preus dels aliments i les begudes no alcohòliques van pujar un 1,2 % en termes anuals ?tres dècimes més que durant el setembre?, impulsats en gran mesura per l'alça de les categories de carn de porc (+5,2 %), les patates (+4,5 %) i malgrat el retrocés de l'oli i els greixos (-12,0 %).


Així es desprèn de l'índex de preus de consum (IPC) d'octubre publicat avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que també reflecteix un augment anual dels preus de les begudes alcohòliques i del tabac del 0,4 % respecte del mateix mes del 2018.


Juntament amb la carn de porc i les patates, durant l'octubre es van registrar importants augments interanuals de preu en la categoria d'"altres carns" (+3,5 %) i del sucre (+3,1 %). Només va recular respecte del setembre, a més de l'oli, el valor de les fruites en conserva i la fruita seca (-1,1 %); cafè, cacau i infusions (-0,8 %); preparats de llegums i hortalisses (-0,4 %).


En termes mensuals, els preus d'aliments i begudes no alcohòliques van créixer un +1,5 %; els de les begudes alcohòliques i el tabac es van mantenir invariables, i les variacions mensuals van oscil·lar entre el fort repunt de la fruita fresca (+13,7 %) i el retrocés de l'oli i els greixos (-8,3 %).


Totes les comunitats i ciutats autònomes van tenir repunts anuals de l'IPC d'aliments o begudes, els més grans a La Rioja (+2,8 %), Castella-la Manxa (2 %) i Extremadura i Navarra, aquestes dues últimes amb una alça de l'1,9 %.


La variació mensual dels preus dels aliments i les begudes no alcohòliques, també positiva per a tots els territoris, va ser més acusada a Extremadura (+3 %), Castella-la Manxa (+2,3 %), Comunitat Valenciana (+2,2 %) i Andalusia (+1,9 %).


L'IPC general va registrar un increment interanual del 0,1 %, igual al repunt registrat durant el setembre, davant de la pujada del preu de l'electricitat i la fruita, que s'ha compensat amb la baixada de carburants i paquets turístics, segons l'INE. Aquest percentatge manté la inflació al nivell més baix dels últims tres anys.


La variació mensual de l'IPC general s'ha fixat en l'1 % en el desè mes del 2019.