El sector agroramader espanyol ha mostrat preocupació pels danys que està ocasionant la sequera i ha demanat mesures específiques per abordar aquesta situació, que afecta especialment la ramaderia extensiva i els conreus de secà.
Cooperativas Agro-alimentaria de España i les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA han manifestat a Efeagro les seves impressions després d'assistir a la Comissió Permanent d'Adversitats Climàtiques i Mediambientals del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), en què aquest departament els ha traslladat iniciatives adoptades com ara demanar a la CE que incrementi el percentatge de bestretes d'ajuts per al desenvolupament rural i directes de la DUN.
Des del sector cooperatiu, el coordinador d'Assegurances Agràries, Ignacio Molina, veu insuficient el programa presentat pel MAPA i demana accions "immediates" en la ramaderia per facilitar l'accés a recursos hídrics públics i per alleugerir l'encariment dels costos de producció causats per l'escassetat de pastura. A l'agricultura, segons ha dit, ja es constaten danys a "totes les produccions de secà", amb calibres en alguns conreus hortícoles que "no són els adequats".
Des d'Asaja, el president de Castella i Lleó, Donaciano Dujo, ha coincidit que la ramaderia extensiva i els cereals de secà i els farratges són els més afectats i ha reclamat més mesures, però, per a això, assegura que el "primer" és reconèixer que "hi ha sequera a Espanya". Ha lamentat que aquesta situació es produeixi amb governs a escala nacional, regional i comunitària sense constituir, cosa que dificulta "greument" la possibilitat de negociar i tenir interlocutors amb "poder de decisió".
El director tècnic de la COAG, José Luis Miguel, està preocupat després d'assistir a la reunió perquè, al seu parer, no s'han presentat ajuts concrets i específics per a la situació. Miguel veu en les assegurances agràries instruments "molt positius" per afrontar aquestes situacions, però creu que últimament estan pujant les primes i baixant les cobertures, i amb això "no fem res".
D'altra banda, el secretari d'Agricultura de la UPA, Nacho Senovilla, també ha estat crític amb la reunió, perquè no s'han presentat mesures concretes i creu que la bestreta dels ajuts, demanada pel MAPA a Brussel·les, "no resol res", i veu convenient fer una trobada específica "abans d'una setmana". EFEAGRO
">">