Agricultura

El camp entra en la fase 0 amb canvis que faciliten el transport a les finques

05/05/2020

El sector primari també ha entrat aquest dilluns en la fase 0 de desescalada de la pandèmia de la COVID-19, cosa que inclou canvis que suposen, principalment, més facilitat per transportar els operaris a les finques agrícoles.


Així ho han indicat a Efeagro fonts de les organitzacions agràries ASAJA, COAG i UPA, que destaquen l'alleujament econòmic i de comoditat que això suposa per als empresaris i petits productors.


L'ordre publicada diumenge pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana permet que hi hagi dues persones per cada fila de seients en el transport privat, sempre que facin servir mascaretes i respectin la màxima distància possible entre els ocupants.


Per al director d'ASAJA, Juan José Álvarez, "facilita una mica" aquest moviment fins a les explotacions, cosa que redunda en un "cost més baix". "És l'únic que canvia" amb aquesta fase 0 per al sector primari, ja que és una activitat essencial que no ha parat la producció, ha recordat.


Álvarez ha aprofitat per incidir en el fet que continua faltant mà d'obra al camp, ja que d'acord amb les dades que té calcula que dos de cada deu llocs de treball no estan coberts actualment en zones fructícoles de Catalunya i d'Aragó.


El responsable de Relacions Laborals de la COAG, Eduardo López, coincideix a dir que "l'única novetat d'aquesta fase 0 ha estat la flexibilitat en el transport, que es comença a normalitzar".


Fonts de la UPA han explicat que la nova fase és clau per a alguns sectors de l'economia, però no tant per al sector primari, que ha estat treballant amb "certa normalitat". A més, han expressat interès perquè el canal Horeca torni a obrir "al més aviat possible" per recuperar aquesta via de comercialització, com també els mercats de venda directa, on veu possible garantir les mesures de protecció, una qüestió en què "els ajuntament tenen molt a dir"