AgroBank

CaixaBank i el MAPA impulsen el paper de la dona rural com a eix clau de la sostenibilitat, innovació i relleu generacional en el sector agroalimentari

14/11/2023

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) i AgroBank, la línia de negoci de CaixaBank per al sector agroalimentari, han celebrat aquest matí la Trobada nacional de dones rurals, un fòrum que posa el focus en el talent femení com a una de les claus per a la sostenibilitat i innovació en el sector agroalimentari per tal d’assolir un exitós relleu generacional i establir població al món rural.

La claraboia de la seu del MAPA a Madrid ha estat l’escenari d’una jornada que ha reunit més de 150 persones, centrada a compartir aprenentatges valuosos relacionats amb l’emprenedoria femenina al medi rural i amb els reptes del sector, com també a avaluar una línia d’acció en la qual CaixaBank i el MAPA treballen de manera conjunta.

En la seva intervenció, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha assenyalat que “la iniciativa de “Creixem Juntes”, precisament a les portes del Dia Internacional de la Dona Emprenedora, que té lloc el 19 de novembre, vol visibilitzar la gran feina i superior esforç que implica emprendre al medi rural sent dona. Al Govern treballem per aplanar aquest camí. Els casos d’èxit que hem conegut avui suposen incentivar totes les joves i no tan joves que confien en les seves capacitats i aprofiten les oportunitats per assegurar el futur dels nostres pobles”.

Per la seva banda, el director d’AgroBank, Jaime Campos, ha assenyalat que “aquesta jornada permet impulsar projectes de dones líders que, amb la seva feina, capacitat d’innovació i valentia, lluiten per la revitalització social i econòmica del món rural i per la diversitat a la nostra societat”. A més, Campos ha destacat “la importància de la col·laboració pública i privada que, com en el cas d’AgroBank i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, està resultant essencial a l’hora de desenvolupar i diversificar el sector agroalimentari”.

Durant la trobada, inaugurada per la directora general de Desenvolupament Rural, Innovació i Formació Agroalimentària, Isabel Bombal, s’han dut a terme diverses taules de debat en què s’han analitzat projectes innovadors per prestar serveis al medi rural, s’han compartit experiències d’emprenedores rurals i s’ha valorat la presència de dones en llocs directius del sector agroalimentari. També hi han participat representants de grans entitats presentant les seves iniciatives de suport a l’emprenedoria femenina al medi rural com Beatriz Codes, gerent d’Afers públics, Comunicació i Sostenibilitat d’Àrea Sud a Coca-Cola Europacific Partners; Pablo Maderuelo, director del Comitè Executiu de Vivaces; Lizet Martínez, directora econòmica i financera d’ENISA, o Carlos Seara, director de Xarxa AgroBank. La jornada ha tingut, a més, una ponència de Beatriz Sotelo, xef Estrella Michelin i primera dona a guanyar el concurs Cuiner de l’Any. 

Així mateix, s’ha estrenat el documental ‘Creciendo juntas’, un treball que mostra l’exemple de quatre dones que han sabut fer-se un lloc en un sector tradicionalment masculí o en el qual el seu paper resultava secundari i invisible. El documental complet es pot veure en aquest enllaç.