innovación
Innovació

CaixaBank i el Consell Europeu d'Innovació acceleraran la digitalització del sector agrari

03/02/2022

Ningú discuteix ja que el futur del sector agrari està vinculat a la seva robotització i digitalització i que la pandèmia de la COVID-19 ha posat en evidència la necessitat d'una independència estratègica de l'agricultura i la ramaderia, tant a Espanya com a la resta de la Unió Europea.

És per això que el Consell Europeu d'Innovació (European Innovation Council, EIC) –programa d'innovació insígnia de la Unió Europea– i CaixaBank, mitjançant la seva línia de negoci AgroBank, han llançat un programa per seleccionar empreses agrotech internacionals que desenvolupin solucions innovadores per al sector agrícola i ramader al territori espanyol, amb l'objectiu de donar resposta als seus principals reptes sota noves formes de comercialització i finançament.

La convocatòria va dirigida a les empreses que compten amb una inversió o una subvenció de l'EIC (més de 5.000 de 37 països europeus) que puguin aportar solucions per incrementar la productivitat del sector agrari, llençar noves solucions en aquest camp, millorar-ne la sostenibilitat i arribar-hi nous mercats.

Aquesta iniciativa de la UE, l'única que hi ha a Europa amb un banc, ofereix a les empreses l'oportunitat d'impulsar les zones rurals espanyoles mitjançant les millors solucions d'innovació, digitalització i sostenibilitat.

ÀMBITS ESTRATÈGICS

La iniciativa defineix sis àrees estratègiques:

- Agricultura de precisió, traçabilitat i agricultura vertical: solucions per a un servei integrat de recollida de
dades, plataforma de gestió i assessorament en la presa de decisions amb aplicació de tecnologies innovadores, com ara blockchain o big data.

- Robòtica i digitalització de processos: solucions que permetin automatitzar processos per augmentar la productivitat i reduir els costos de producció.

- Biotecnologia: solucions d'innovació genètica i avenços en nous productes o nous usos dels recursos naturals, així com noves maneres d'utilitzar residus biològics.

- Sostenibilitat, biodiversitat i economia circular: solucions per aconseguir un món més sostenible basant-nos en la biodiversitat i l'economia circular.

- Eficiència de l'aigua i l'energia: millora de l'ús dels recursos naturals, així com generació d'energia verda per a l'autoconsum.

- Nous models de comercialització digitals: solucions que permetin ampliar els models de distribució, e-commerce i comerç de proximitat local.

Els finalistes de cada categoria exposaran els seus projectes davant de l'EIC i l'AgroBank, i els projectes que siguin seleccionats comptaran amb l'assessorament de l'EIC i rebran, per part dels equips de CaixaBank, l'impuls comercial per llançar les solucions proposades.

El Consell Europeu d'Innovació (EIC) dóna suport a la innovació als emprenedors, petites empreses i científics de primer nivell amb idees brillants i amb ambició d'escalar internacionalment.

L'EIC suposa la novetat principal del programa Horitzó Europa i representa la iniciativa d'innovació més ambiciosa duta a terme per la UE, amb un pressupost de 10.500 M€ per al període 2021-2027.

Però el suport a innovadors, emprenedors, petites empreses i científics al Consell Europeu d'Innovació va molt més enllà de l'aprovació de beques i subvencions. L'EIC ofereix serveis d'acceleració empresarial que ajuden a incrementar el ritme de la innovació, incloent-hi l'assessorament empresarial i serveis de valor afegit com els EIC Corporate Days i l'EIC Investor Days, on les pimes innovadores poden aprofitar les oportunitats de promoció i associació amb inversors i empreses.

A més, l'EIC ha llançat recentment el programa EIC Greenhouse Gas (EIC GHG), on les pimes reben suport i orientació d'experts per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i cocrear innovacions ecològiques.