Indústria

CaixaBank analitza la situació de el sector agroalimentari a Euskadi

16/06/2021

La despesa en la restauració basca amb targetes de titularitat nacional està pràcticament normalitzada (-2,8% en l'acumulat de gener a maig del 2021 en comparació amb nivells de referència).
Euskadi va presentar creixements de les exportacions del 57,2%entre gener i març del 2021, molt per sobre del total nacional (13,7%).

CaixaBank, a través de la seva línia de negoci Agrobank i fidel al seu compromís amb el sector agrícola, ha presentat avui a la fira Food4Future les últimes dades de l'Informe sectorial agroalimentari 2020: Resiliència i creixement del sector durant la pandèmia. La presentació, que també ha posat el focus en la situació del sector a Euskadi, ha anat a càrrec de l'economista de CaixaBank Research i coordinadora de l'informe Judit Montoriol-Garriga. A l'acte, hi han assistit també Juan Pedro Badiola, director territorial nord de CaixaBank, i Sergio Gutiérrez, director d'Agrobank.


L'estudi presentat per CaixaBank ha posat de manifest el caràcter estratègic del sector agroalimentari, ja que exerceix una activitat essencial per proveir d'aliments la població. Així, aquest sector ha estat un dels menys afectats per la crisi, també a Euskadi. No obstant això, certs productes que solen destinar-se principalment al canal HORECA (hotels, restaurants i cafeteries) i que no solen consumir-se tant a les llars van patir moltes dificultats per trobar un mercat alternatiu davant del tancament de l'hostaleria i la restauració.


Després dels mesos de tancament i incertesa en què la despesa dels espanyols en restauració va ser mínima o nul·la, les dades internes de CaixaBank mostren un repunt de l'activitat. Concretament, a Euskadi, la despesa en restauració amb targetes de titularitat nacional està pràcticament normalitzada (-2,8% en l'acumulat de gener a maig del 2021 en comparació amb nivells de referència).


El sector de la restauració i la seva dependència del turisme


El sector de la restauració té una gran dependència del turisme. Actualment, la despesa amb targetes estrangeres en restaurants està en uns nivells molt baixos: -72% al maig del 2021 en comparació amb nivells de referència. No obstant això, el 2019 les targetes estrangeres van copar un 17% de la despesa en restauració a Euskadi, mentre que en el conjunt d'Espanya van suposar un 13%. L'activació del turisme internacional és clau per a la recuperació de l'economia i de la restauració.


En aquest context d'inactivitat turística, les exportacions agroalimentàries han suposat una via d'escapament i de creixement del sector agroalimentari espanyol. En concret, Euskadi va presentar creixements de les exportacions del 57,2% entre gener i març del 2021, molt per sobre del total nacional (13,7%).


El 2020 les exportacions agroalimentàries del País Basc van ascendir a 1.129 milions d'euros, el que representa un 5,4% del total d'exportacions de béns de la regió. Els principals productes agroalimentaris que exporta el País Basc són: vi (205 milions d'euros), peix congelat (118 milions d'euros) i greixos i olis (98 milions d'euros).


La digitalització del sector agroalimentari


La irrupció de la COVID-19 ha posat de manifest que les empreses més digitalitzades van poder continuar amb la seva activitat més fàcilment que la resta. La tecnologia avança a un ritme frenètic i ofereix nombroses oportunitats a la cadena agroalimentària perquè la producció sigui més eficient i sostenible.


El consumidor digital és cada cop més habitual en aquest sector. En aquest sentit, les xifres de consum del comerç electrònic en la compra d'aliments s'han doblat durant la pandèmia, una tendència que s'està mantenint malgrat la relaxació en les restriccions a la mobilitat.


La revolució tecnològica del segle xxi està transformant tota la cadena de valor del sector agroalimentari. En aquest sentit, l'aplicació de tècniques d'agricultura de precisió i l'automatització intel·ligent del camp permeten millorar la productivitat dels cultius alhora que potencien la sostenibilitat del sector en fer un ús més eficient de l'aigua i de l'energia.


El futur portarà la cadena alimentària 4.0, un ecosistema totalment connectat del camp a la taula.


Agrobank, líder del sector


Agrobank ha consolidat el seu lideratge en aquest segment i té com a clients a un de cada quatre agricultors espanyols. La proposta de valor d'Agrobank combina el desenvolupament dels millors productes i serveis adaptats a les peculiaritats dels agricultors, ramaders o cooperativistes del sector, juntament amb un assessorament proper i integral, no només amb el suport financer, sinó també des de la planificació conjunta, l'ajuda a la formació i l'especialització per oferir un servei realment útil.


Agrobank disposa de gairebé 1.000 oficines pròpies i 3.000 professionals amb un alt coneixement del sector, i duu a terme accions per impulsar-lo, com jornades tècniques o la signatura d'acords amb organitzacions rellevants.