CaixaBank va celebrar l'1 de desembre una nova edició de la seva jornada anual amb empresaris agroalimentaris andalusos, una trobada que s'ha consolidat com la cita de referència del sector agrari en el sud d'Espanya. L'hipòdrom del Real Club Pineda de Sevilla va acollir aquest esdeveniment, que va reunir mig miler d'empresaris i professionals del sector.
L'objectiu de la trobada va ser analitzar, de la mà d'Enric Fernández, director de Planificació Estratègica i Estudis de CaixaBank, les perspectives econòmiques del pròxim any 2023. A més, l'acte va comptar amb la participació de Rosa Gallardo, directora de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Agrònoms i de muntanyes de la Universitat de Còrdova, qui va centrar la seva intervenció en la importància de la formació en el sector agroalimentari.
Juan Ignacio Zafra, director territorial de CaixaBank a Andalusia, va ser l'encarregat de donar la benvinguda i va destacar "el compromís de l'entitat amb el sector agroalimentari a Andalusia".
Per part seva, Enric Fernández va assenyalar que "les perspectives econòmiques per al 2023 estan fortament condicionades per la batalla contra la inflació. En CaixaBank Research esperem que aquesta batalla es canalitzi durant els pròxims trimestres. Per a això, els bancs centrals hauran de continuar pujant els tipus d'interès oficials encara que a un ritme yamenor del que han fet fins ara."
Malgrat aquest escenari, va destacar que "Espanya s'enfronta a la conjuntura actual amb un cert avantatge en relació amb el conjunt de la zona per la seguretat del subministrament energètic: la menor proporció de gas que venia de Rússia, la diversificació de proveïdors de gas i l'alta capacitat d'importació de gas liquat i regasificació."
LLIURAMENT DEL PREMI DE LA CÀTEDRA AGROBANK
En aquesta jornada celebrada a Sevilla es va fer també lliurament del Premi de la Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació de la Universitat de Lleida (UdL), que en aquesta edició va reconèixer un estudi sobre l'aprofitament de residus agraris.
El jurat, format pel director de la Càtedra AgroBank i els membres del Comitè Assessor Científic Tècnic d'aquesta, va decidir concedir el premi a Pedro García, doctor per la Universitat Pablo de Olavide de Sevilla, per la seva tesi doctoral sobre "Nous processos d'elaboració d'olives de taula per a l'aprofitament integral dels seus abocaments".
L'estudi analitza com substituir o eliminar les substàncies químiques contaminants utilitzades en els processos d'elaboració de les olives de taula amb la finalitat d'aprofitar els abocaments que es generin i usar-los potencialment com biofertilizantes.
Per part seva, Laura Settier, doctora per la Universitat Politècnica de València, va ser guardonada amb l'accèssit per la seva tesi doctoral sobre "Envasos actius portadors de microorganismes per a la bioconservaciónd'aliments".