La Comissió Europea (CE) ha proposat fer canvis en els normes que regeixen els programes nacionals de promoció del vi dels Estats membres per ajudar els productors afectats pels aranzels dels Estats Units.
Així figura en una carta que ha enviat avui el comissari d'Agricultura, Phil Hogan, al ministre francès responsable de la mateixa cartera, Didier Guillaume, a la qual ha tingut accés Efe.
En primer lloc, la Comissió planteja donar als productors la possibilitat de modificar els mercats als quals adrecen les campanyes de promoció que s'hagin aprovat (per, per exemple, passar dels Estats Units a la Xina).
A més, els països podran canviar els seus programes diverses vegades l'any per demanar suport de manera més regular, una flexibilitat que té per objecte facilitar una adaptació més ràpida a les necessitats immediates, segons fonts comunitàries.
Un altre dels canvis que Brussel·les planteja és augmentar la taxa de finançament de la UE de les operacions de promoció del vi, que actualment es fixa en el 50 % en els programes nacionals, cosa que permetrà als operadors alleugerir el pes financer de les campanyes.
Finalment, la CE vol eliminar el límit de durada dels programes de promoció del sector, fixats ara en cinc anys. El període de programació en curs per al vi s'acaba el 15 d'octubre de 2023 i fins aleshores no hi haurà límit de durada de les campanyes de promoció, precisen les fonts.
Des de l'octubre passat, els Estats Units imposen aranzels a la UE ?amb més pes en quatre països, entre ells Espanya? després que l'Organització Mundial de Comerç (OMC) fallés a favor seu en la disputa amb la Unió pels subsidis a Airbus i autoritzés Washington a aplicar sancions per 7.500 milions de dòlars (uns 6.900 milions d'euros) anuals.
La proposta de Brussel·les arriba després que el comissari d'Agricultura hagi abordat els possibles suports al sector amb França, Espanya, Itàlia i altres països.