Indústria

Brussel·les anunciarà més suport al vi davant dels aranzels de Trump

26/11/2019

Brussel·les anunciarà previsiblement aquesta setmana noves mesures de suport al sector del vi per pal·liar els efectes dels aranzels imposats pels EUA, segons ha anunciat avui el ministre en funcions d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas.


"Esperem que la Comissió Europea anunciï mesures de suport al sector i el Govern està disposat a través de l'ICEX a prendre mesures complementàries perquè no perdem posicions als Estats Units (...). No podem perdre ni una ampolla ni un litre en aquest mercat, és també un país aparador per exportar a altres països", ha argumentat durant la seva intervenció al Fòrum Nova Economia.


Planas, que ha participat avui en una jornada centrada en el futur del sector del vi, ha reconegut que les converses mantingudes per ara amb els EUA han tingut un efecte "nul" i ha recordat que el fet que el país nord-americà celebri eleccions el novembre del 2020 "no fa fàcil una negociació comercial com aquesta".


El ministre en funcions ha ressaltat que es tracta d'una "guerra comercial no volguda" per la UE, tot i que ha comentat com a "factor positiu" per a la futura negociació el nomenament de Phil Hogan com a comissari de Comerç a Brussel·les pel seu passat com a responsable d'Agricultura.


També s'ha mostrat preocupat pels efectes del Brexit al sector a causa del fort pes del Regne Unit en les exportacions de vi espanyol, tot i que ha instat els cellerers a tenir paciència fins que se sàpiga què passa finalment.


"En vi tenim una posició molt consolidada en el mercat britànic que hem de preservar. Comprenc la preocupació que m'han traslladat des del sector, perquè hi haurien uns costos superiors als que ja no estàvem acostumats, però cal fer tot el possible perquè una destinació tan interessant per al vi espanyol ho continuï sent", ha defensat.


Planas ha assenyalat que hi ha categories com la de fuites i hortalisses ?i en general, la de productes peribles? en els quals hi ha un "risc evident" des del mateix dia en què s'executi la sortida del Regne Unit de la UE, però en altres com la del vi caldrà veure quines són les condicions que exigeix Londres per regular les importacions per saber quina repercussió té.