Agricultura

Bones perspectives per a la patata tardana

16/09/2019

La productora principal de patata d'Espanya, Castella i Lleó, comença a arrencar lesprimeres varietats tardanesamb molt bones previsions de volum, i preus per sobre dels costos de producció, com ja ha passat a Andalusia, Múrcia o Castella-la Manxa.


La Conselleria d'Agricultura i Ramaderia castellanolleonesa ha publicat el primeravenç de patata tardanaamb una previsió de 606.929 tones, un 11,62 % més que el 2018, amb la qual cosa la suma de les produccions de totes les varietats d'aquest tubercle a la regió arribaria a les 865.458 t el 2019 (+6,81 %).


El president nacional del Comitè Sectorial de la Patata de la federació hortofructícola Fepex, José Ramón Aguado, ha comentat a Efeagro que la xifra de producció castellanolleonesa ?que engloba les partides per a consum i per a indústria? estarà per sobre de les 900.000 t i previsiblement s'acostarà al milió, d'acord amb les seves previsions. Segons Aguado, l'increment del volum respon a lamillora dels rendiments per hectàrea, que han compensat i fins i tot superat les retallades de sembra en les diferents zones productores, al voltant del 4 % menys en el cas de Castella i Lleó.


En declaracions a Efeagro, el president de l'Associació d'Operadors de Patata d'Origen de Castella i Lleó (Asopocyl), Marcos Marín, ha qualificat debona la campanya, malgrat l'acumulació de gènere a les primeres partides. No obstant això, en el seu cas estima que es produirà una retallada de volum a la regió d'entre un 3 i un 4 % respecte a fa un any.


Pel que fa als preus, Marín ha expressat que té confiança que es mantinguin les cotitzacions en origen i que hi hagi fins i tot un lleu repunt les setmanes vinents. En canvi Aguado creu que continuaran amb la tendència a la baixa, perquè durant l'octubre augmenten les entrades des de França i encara queda patata de mitja estació emmagatzemada.


A aquesta conjuntura cal afegir la previsió del'augment de la collita en els principals països productors de patata d'Europa(Regne Unit, Bèlgica, Holanda, França i Alemanya). Els productors de patata del nord-est d'Europa (NEPG, en les sigles en anglès) estimen un volum total de 27,3 milions de t, cosa que representa un 12 % més que el 2018 i un 3 % per sobre de la mitjana dels últims cinc anys.