Agroqualitat

Berries, Naturalment Saludables

03/10/2020

Hi ha una categoria d'aliments que es manté en els primers llocs del rànquing de productes naturalment saludables. Fa dècades que es defensa que aporten una quantitat altíssima d'antioxidants i de diferents vitamines, i tot apunta que hi ha un consens internacional al voltant d'aquestes propietats. A més, Espanya està a l'avantguarda mundial en el conreu, la comercialització i la recerca sobre el que avui s'anomena superaliments: les berries.


El sector s'ha acostumat a fer servir el terme anglès berries en detriment d'altres usos en llengua catalana, com baies o fruites del bosc, que al·ludeixen no al seu conreu actual sinó a l'època en què aquestes fruites creixien de manera silvestre pels caminois o prop dels rierols en zones de muntanya. L'ús comú del terme s'acostuma a aplicar generalment a fruites petites d'arbustos i mates, però no d'arbres, i en aquesta classificació s'inclouen els nabius, els gerds, les mores i les groselles.Com passa amb moltes fruites de temporada, el nostre país és el subministrador principal d'aquests productes frescos a gairebé tots els països europeus. Els pioners de la revolució de les berries a Espanya van saber veure la gran demanda d'aquestes fruites que s'originava en els nostres veïns. Tant la climatologia com els avenços tècnics i, sobretot, l'especialització, van jugar a favor nostre, encara que, curiosament, la major part de la producció sortia rumb a Alemanya, el Regne Unit, França, els Països Baixos, etc., pel desinterès del consumidor espanyol.


No obstant això, durant els últims anys els hàbits de consum dels espanyols han canviat. Seguim sent el subministrador principal de fruites del bosc a Europa, però la demanda interna s'ha incrementat, cosa que s'ha traduït també en un augment de les hectàrees de conreu intensiu, concentrades en una província: Huelva.


La possibilitat de completar el calendari de producció de maduixes de Huelva amb el de gerds, nabius o groselles és un dels avantatges competitius dels productors associats a Freshuelva. Però hi ha un factor que preval sobre els altres: el clima que es registra en aquesta província andalusa i les recerques que es duen a terme donen com a resultat unes varietats que s'adapten perfectament a la zona i a les preferències del mercat. Aquest clima afavoreix també que s'hagi avançat la producció de maduixes al mes de desembre amb varietats primerenques, cosa que fa que encara es coincideixi menys en el mercat amb altres produccions importants a Europa, com les de França, Itàlia o Alemanya. 


TAMBÉ AL NORD


Però a Espanya hi ha berries més enllà de Huelva. La seva producció representa només un 5 % de la total, però darrere hi ha professionals del camp bolcats en la producció ecològica i sostenible. Parlem també de qualitat, com a Huelva, però li sumem altres particularitat més lligades al que tradicionalment s'anomenava fruites del bosc: clima atlàntic, més fresc i humit, petites produccions, conservació de llavors... Són els petits productors de Galícia, el Principat d'Astúries, Cantàbria, el País Basc o el nord de Navarra.


Bons exemples en són el model cooperatiu, que ha funcionat amb èxit al Principat d'Astúries, on agrupacions de productors com Picos de Europa Berries fa anys que treballen perquè els petits productors, sobretot de nabius, treguin avantatge de l'estalvi de costos en logística, etiquetatge o administració comuna.


GOODBERRY: EL FUTUR DEL SECTOR


L'aposta de centres de recerca agronòmica, empreses, productors i universitats espanyoles per la innovació en el sector de les berries queda palès en cada edició del Congrés Internacional de Fruites Vermelles o en punts de trobada professional com FruitAttraction.


Precisament enguany conclou el projecte europeu anomenat GoodBerry que, finançat per la Comissió Europea i coordinat des de la Universitat de Màlaga, suposa un programa internacional de quatre anys de durada que ha reunit un total de 19 grups de recerca i empreses del sector de les fruites vermelles de diversos països europeus (Espanya, Bèlgica, França, Alemanya, Itàlia, Noruega, Polònia i el Regne Unit), juntament amb representats de Xile i la Xina.


En un context com l'actual de canvi climàtic, GoodBerry es va marcar com a objectiu augmentar el coneixement dels processos que faciliten i acceleren el desenvolupament de les fruites vermelles en condicions de conreu desfavorables amb l'augment de les temperatures. Així, el projecte GoodBerry ha pogut desenvolupar un conjunt d'eines per analitzar i seleccionar les fruites de qualitat optimitzada, que es posaran a disposició del sector juntament amb una base de dades amb els diferents resultats obtinguts en el projecte.


Per què són superaliments?


Si hi ha una propietat per la qual destaquen especialment les berries és que són antioxidants, però dins d'aquestes coloristes i petites fruites hi ha més propietats interessants per a la salut. En general, gerds, mores, groselles o nabius ens ofereixen una gran aportació de vitamines i fibra, són cardiosaludables, ajuden a controlar la diabetis i són unes bones companyes en les dietes per aprimarse. A més, afavoreixen les defenses pel fet de ser immunoestimulants i hi ha estudis que indiquen que poden ser aliades a l'hora de millorar i exercitar la memòria. Per cert, també són molt saboroses, alegren la vista, milloren l'aspecte dels plats i obren nous horitzons culinaris.


Rècord d'exportacions a Andalusia


Andalusia va assolir un nou rècord en exportacions de fruita vermella, amb 475 milions d'euros venuts durant el primer trimestre del 2020, el seu màxim històric per als tres primers mesos d'un any des que hi ha registres homologables (1995), segons informa l'agència andalusa Extenda.


Durant el primer trimestre, les maduixes van concentrar més de la meitat de les exportacions del sector a Andalusia, amb 249 milions facturats (52 %) i un creixement del 0,5 % respecte del mateix període de l'any anterior. Les van seguir els gerds, amb 145 milions, el 31 % del total i un lleu descens de l'1,6 %.


El capítol que més va créixer durant els tres primers mesos de l'any va ser el dels nabius vermells i els nabius negres (també coneguts com a mirtils) en tercer lloc, amb gairebé el doble de vendes (+94 %, fins als 77 milions, el 16,3 % del total), al qual el van seguir les mores i els gerds, amb 3,2 milions (0,7 %) i un increment del 7,1 %.