R+D+i

Avenços en la lluita contra la xilel·la

24/12/2019

Un grup internacional d'investigadors, liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha descobert que la soca principal del bacteri Xylella fastidiosa que ataca a Europa diversos conreus agrícoles, entre d'altres, l'oliverar, té l'origen als Estats Units.


Els científics van comprovar que totes les introduccions d'aquest patogen de la subespècie múltiplex a Espanya, Itàlia i França tenen un origen comú a Califòrnia.


L'equip de recerca va seqüenciar el genoma complet de més d'una dotzena de mostres aïllades europees de Xylella fastidiosa, que pertanyent a aquesta soca.


Amb el resultat d'aquestes anàlisis es va fer un estudi comparatiu amb tots els genomes disponibles d'aquesta subespècie arreu del món i es va arribar a la conclusió del seu origen.


La coordinació ha anat a càrrec de l'Institut d'Agricultura Sostenible (IAS), centre del CSIC a Còrdova, i per a l'autora principal de l'estudi, Blanca Landa, aquest bacteri constitueix "sens dubte" l'amenaça emergent més gran per a l'agricultura als països de la Unió Europea (UE) i de la conca del Mediterrani.


És un bacteri amb un "enorme potencial patogènic", ja que infecta i causa malaltia severa a diferents conreus agrícoles de gran importància econòmica com l'olivera, la vinya i l'ametller, a més d'afectar espècies silvestres i forestals típiques del bosc mediterrani, ha assenyalat.