R+D+i

Avenç significatiu en l'obtenció de làctics sense lactosa

03/02/2020

Un grup d'investigadors espanyols ha descrit l'estructura molecular d'un enzim termoresistent que hidrolitza la lactosa, cosa que suposa un avenç significatiu en nous procediments per obtenir llets i derivats làctics sense aquest sucre.


La troballa l'han feta membres del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), l'Institut de Química-Física Rocasolano (IQFR), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA, CSIC).


En concret, han dilucidat, mitjançant criomicroscòpia electrònica, l'estructura molecular d'un enzim ß-galactosidasa, que no s'havia pogut resoldre mitjançant tècniques convencionals, han informar en un comunicat, en el qual palesen que la intolerància a la lactosa és un trastorn digestiu comú que afecta una gran part de la població adulta.


Aquest enzim té la propietat d'hidrolitzar la lactosa i s'està fent servir en el desenvolupament de dispositius domèstics per convertir llet normal en llet sense lactosa.


Els resultats del treball, que han coliderat Rafael Fernández-Leiro, del CNIO, i Julia Sanz-Aparicio, del IQFR-CSIC, apareixen publicats a la revista ACS Chemical Biology.


Segons l'investigador del CSIC a l'AITA, Julio Polaina, "la intolerància a la lactosa és un trastorn digestiu comú que afecta una gran proporció de la població humana adulta i la gravetat dels símptomes varia de persona a persona, i depèn de la susceptibilitat al sucre i la quantitat ingerida".


"Per aquest motiu, en el camp de la biotecnologia ha adquirit una gran importància l'estudi d'enzims que es poden fer servir per produir llet i derivats làctics sense lactosa, com és la ß-galactosidasa del bacteri Thermotoga marítima o TmLac", va afegir.