Agricultura

ASAJA, COAG i UPA anuncien mobilitzacions per a l'última setmana de gener

20/01/2020

Les organitzacions agràries ASAJA, COAG i UPA han anunciat aquest divendresmobilitzacions arreu d'Espanya que començaran durant l'última setmana de gener "en defensa del seu futur".


En un comunicat conjunt, les organitzacions professionals agràries han subratllat la "unitat d'acció" davant de la "falta de preus justos, la greu crisi de rendibilitat de les explotacions, el repte climàtic i la imposició de barreres comercials".


Al seu parer, "la pràctica totalitat dels pagesos i ramaders estan immersos en una greu crisi de rendibilitat. Aquest desequilibri de la cadena agroalimentària està portant al límit milers de famílies que es dediquen a la producció d'aliments a tot Espanya.".


Aquestes circumstàncies, a les quals se sumen "els anuncis de retallades" en els ajuts de la Unió Europea, la caiguda de la renda agrària o la imposició de barreres comercials a l'exportació "justifiquen les protestes".


"Urgeix prendre mesures de suport davant dels atacs que estem patint; no podem esperar ni un dia més" han afirmat en un comunicat en el qual assenyalen que les mobilitzacions pretenen ser un "punt d'inflexió": "Cal canviar les coses. Tots els implicats han de sentir ben alta i clara la veu de la pagesia, i per això sortirem al carrer a tot el país".


Segons han subratllat, volen llançar un "missatge rotund" a les administracions i a la resta dels actors de la cadena agroalimentària.


Les protestes, atesa la "conjuntura dramàtica" per als pagesos i els ramaders, es desenvoluparan en diferents punts del territori sota la premissa que "tot el sector treballi unit en defensa del seu futur", que si no es prenen mesures urgents "veuen molt negre".