AgroBank

Arriba la primera botiga d'alimentació on es paga amb reconeixement facial

14/11/2019

La solució, a disposició de qualsevol persona que vulgui utilitzar-la, fa possible pagar compres a caixa a la botiga de Nestlé, a Esplugues de Llobregat, únicament amb la cara, sense necessitat d'usar targetes, mòbil o efectiu.


La iniciativa permetrà estudiar com el reconeixement facial millora l'experiència dels clients en un comerç, especialment en períodes d'alta demanda, com la propera campanya nadalenca.


CaixaBank, Nestlé Market i el Payment Innovation Hub han posat en marxa la primera solució de pagament amb reconeixement facial a una botiga a Espanya. Es tracta d'un sistema que permet pagar compres únicament amb la cara, sense necessitat d'usar un mitjà de pagament físic, sigui aquest una targeta bancària, un mòbil o diners en efectiu.


La tecnologia de reconeixement facial millora l'experiència del client, en fer més àgil el moment del pagament a caixa, alhora que s'incrementa la seguretat dels pagaments.


La iniciativa, que s'ha estrenat avui com a experiència pilot a la botiga Nestlé Market d'Esplugues de Llobregat, a Barcelona, estarà en funcionament durant els pròxims tres mesos, amb l'objectiu d'analitzar com la nova tecnologia s'adapta a les necessitats del comerç minorista, especialment en períodes d'alta demanda, com la campanya nadalenca. El sistema pot ser utilitzat per qualsevol client que vulgui fer-ho, sigui com sigui l'entitat financera de la seva targeta o el seu model de mòbil: només és necessari descarregar l'app Face To Pay Nestlé Market.


El projecte s'ha desenvolupat conjuntament entre CaixaBank, la direcció financera de Nestlé España i els serveis jurídics i tecnològics de la companyia i l'equip del Payment Innovation Hub (una aliança multisectorial formada per CaixaBank, Global Payments Inc., Visa, Samsung i Arval).


Així funciona el pagament amb reconeixement facial


Per usar la solució, l'usuari només haurà de descarregar, abans d'efectuar la primera compra, l'aplicació Face to Pay Nestlé Market, disponible tant per a Android a Google Play com per a iPhone a App Store, i registrar en ella les seves dades personals, la seva targeta i la imatge de la seva cara.


Una vegada finalitzat el procés d'alta, el client podrà pagar la seva compra al Nestlé Market, on s'ha habilitat una caixa ràpida exclusiva dotada d'unatabletamb càmera i connexió a Internet.


En el moment d'efectuar el pagament, el client ha de fer-se un selfie amb la tablet de caixa. El sistema compara aquesta imatge amb el patró biomètric emmagatzemat a la base de dades general a partir de la fotografia registrada en el moment de l'alta. Si hi ha coincidència, es procedeix al pagament, sense que el client hagi d'utilitzar cap altre mitjà de pagament físic (targeta, mòbil o diners en efectiu), més enllà de la foto de la seva cara.


CaixaBank: reconeixement internacional per l'aplicació del reconeixement facial


Per CaixaBank, la iniciativa suposa un pas més dins de la seva estratègia d'apostar per la tecnologia de reconeixement facial en entorns on la seva aplicació pugui suposar un avantatge per al client en termes d'experiència d'usuari i seguretat.


En aquest sentit, l'entitat financera presidida per Jordi Gual i el conseller delegat de la qual és Gonzalo Gortázar ha estat el primer banc del món a aplicar el reconeixement facial per realitzar reintegraments en caixers automàtics sense introduir el PIN. El sistema ja està en funcionament en oficines de Barcelona i València i s'estendrà progressivament a altres punts de la xarxa de CaixaBank durant els pròxims mesos.


L'aplicació del reconeixement facial als caixers que ha impulsat CaixaBank ha rebut el reconeixement internacional, incloent premis com el de projecte tecnològic de l'any en la categoria "Canals de Prestació de Servei" en els premis The Banker Tech Project Awards 2019.


Tant els caixers amb reconeixement facial com el nou sistema de pagament en el Nestlé Market són projectes 100% comercials, oberts a tots els clients que desitgin utilitzar la nova tecnologia.


El desenvolupament de projectes pioners per al sector ha estat clau per l'estratègia de transformació digital de CaixaBank, que és líder en banca minorista i en innovació, amb la major base de clients digitals d'Espanya (6,3 milions), el major parc de targetes (17,24 milions) i de TPV (amb una quota per facturació del 23,7% en compres i del 28% en el nombre de compres en comerços) i el lideratge en pagament mòbil, amb més d'un milió de clients.


Nestlé, pionera en innovació digital


La posada en marxa del sistema de pagament per reconeixement facial en la botiga Nestlé Market d'Esplugues de Llobregat, a Barcelona, s'emmarca en la vocació de Nestlé de ser pionera en la innovació digital i el seu impacte en els nous hàbits de compra dels consumidors.


Prop de 1.000 empleats de les oficines de la companyia a Barcelona, incloent-hi un equip informàtic internacional i unitats de suport a nivell global, treballen en la transformació digital de Nestlé desenvolupant noves tecnologies i serveis als consumidors.


Precisament amb l'objectiu d'acostar-se i donar servei al consumidor, Nestlé Market, que va néixer com un espai pensat únicament per als treballadors, es va obrir al públic en general com una botiga "viva" amb què la companyia ofereix als consumidors totes les seves marques i la possibilitat de conèixer, en primícia, les últimes novetats de producte, premiant-los per la seva fidelitat amb promocions i brindant-los l'oportunitat de gaudir de les experiències que les marques organitzen en l'espai.


Payment Innovation Hub


Des de la seva creació, fa ara gairebé dos anys, el Payment Innovation Hub, de la mà de les seves partners (CaixaBank, Global Payments, Inc., Visa, Samsung i Arval), companyies líders del sector financer, de pagaments i tecnològic, ha explorat les últimes tecnologies per millorar l'experiència del client en diferents escenaris d'ús, apostant al mateix temps per l'increment de la seguretat en aquestes.


Gràcies a la seva proposta d'innovació oberta i a la col·laboració de les seves cinc grans sòcies, s'han aconseguit importants avanços en la creació de solucions aplicades a diferents sectors seguint la tendència de pagaments invisibles com la que es llança ara amb Nestlé. De fet, fins al moment el hub ja ha ideat prop d'una vintena de projectes amb uns terminis similars als que manegen les startups. Així, el temps mitjà de cada projecte ha estat de només tres mesos per la materialització de cadascun dels seus prototips al costat dels socis del hub.


Recentment, el Payment Innovation Hub ha llançat al mercat, al costat del grup de restauració Viena, una pionera solució de reconeixement biomètric per pagar amb la cara en un cèntric restaurant de la cadena a Barcelona.