La cimera mundial sobre el clima, COP25, va començar dilluns a Madrid amb noves crides urgents per a una acció concertada contra l'escalfament global per part del secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, i de l'amfitrió de la cita, el cap del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez.
Amb les últimes dades encara molt fresques sobre l'augment global de temperatures i de la concentració de CO2 a l'atmosfera, els líders mundials reunits a Madrid, encapçalats per Guterres i Sánchez, van urgir a augmentar l'ambició per frenar el canvi climàtic i combatre els efectes d'aquesta greu crisi.
Guterres va insistir a demanar als països "ambició" per retallar les emissions contaminants, ja que, va afirmar, s'està en un "moment crític" per combatre el canvi climàtic. En la seva intervenció a la cerimònia d'inauguració, el secretari general de les Nacions Unides va afirmar que cal prendre "ara mateix" decisions importants per limitar les emissions que causen l'efecte d'hivernacle.
SÁNCHEZ: "NOMÉS ELS FANÀTICS NEGUEN EL CANVI CLIMÀTIC"
D'altra banda, Pedro Sánchez va dir que "només un grapat de fanàtics neguen l'evidència" del canvi climàtic i que, en el punt en què està la humanitat, "no hi altra alternativa que actuar amb fets".
La cimera, que conclourà el dia 13 vinent, se celebra a Madrid després que Xile, país que exerceix des d'avui la presidència de la COP, va renunciar a allotjar-la per l'onada de protestes socials que es viuen al país des de fa dos mesos.
El president xilè, Sebastián Piñera, hi va ser present a través d'un missatge gravat, en el qual va ressaltar: "La ciència ha parlat ben fort i clar, necessitem compromisos climàtics molt més ambiciosos i complir-los en terminis més curts" que els que es marquen a l'Acord de París del 2015.
Precisament aquesta cita de Madrid busca augmentar els compromisos nacionals a partir del gener del 2020, quan comença l'aplicació pràctica de l'Acord de París.
Els principals països responsables d'emissions de l'efecte hivernacle (els Estats Units, la Xina i l'Índia) estan representats en aquesta cimera per delegacions de segon nivell i, fins i tot, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha iniciat el procediment per retirar el seu país de l'Acord de París.
Guterres va destacar que els principals països emissors "han de fer-hi més", ja que, sense el seu "compromís", els esforços dels altres "quedaran completament soscavats". En aquest sentit, el màxim responsable de les Nacions Unides va advertir que els indicis del canvi climàtic són "inconfusibles" i va recalcar: "Si no canviem urgentment la nostra manera de viure, posem en perill la vida mateixa".
El sud-coreà Hoesung Lee, president del panell d'experts que assessora l'ONU en matèria de canvi climàtic, va insistir que la crisi climàtica és "real" i va lamentar que la comunitat internacional estigui tan lluny de combatre-la. No estem fent prou; ni tan sols ens hi acostem" va reiterar Lee, qui va urgir els països a fer passos més ambiciosos per evitar "la desconnexió" entre el que vaticina la ciència i el que decideixen els Governs.
L'ONU DEMANA FONS PER ALS PAÏSOS EN DESENVOLUPAMENT
Guterres va alertar també sobre la necessitat d'assegurar un finançament d'almenys 100.000 milions de dòlars per a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic en els països en desenvolupament. En aquest sentit, el president d'Hondures, Juan Orlando Hernández, va denunciar que el seu país és responsable del 0,003 % de les emissions de gasos d'hivernacle a escala mundial, però en "els últims vint anys estem en els tres primers llocs de països més afectats a conseqüència del canvi climàtic" en forma de fenòmens com huracans o sequeres.
En aquesta cimera hi participen mig centenar de caps d'Estat o de Govern i responsables de diversos organismes internacionals, a més de delegacions de gairebé 200 països i de nombroses organitzacions ambientalistes.
Hi participen una vintena de primers ministres europeus: els presidents de l'Argentina, Costa Rica, Equador, Guatemala, Hondures i la República Dominicana; el cap de govern del Marroc, Saadeddine Othmani; el príncep Albert de Mònaco, o la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi.
La jornada d'avui ha començat amb el traspàs de poders de l'anterior presidència polonesa de la COP a Xile i, després de la inauguració, s'ha fet una taula rodona dels líders presents al fòrum.