Toledo ha estat enguany la ciutat triada per acollir la gala de lliurament dels Premis Porc d'Or en la XXIX edició. Una nit per compartir i celebrar el saber fer del porquí espanyol en general, en la qual l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l'empresa líder en salut animal (Zoetis) i la Interprofessional del Porquí de Capa Blanca (Interporc) han reconegut la feina de les granges espanyoles de porquí més capdavanteres. En total, s'han premiat 42 granges de set comunitats autònomes, que s'han endut els 48 premis. A la gala hi han assistit prop de 800 persones, entre ramaders, veterinaris i tècnics, com també representants de l'administració i de les associacions sectorials principals.
Aragó torna a triomfar; ha rebut els tres premis especials. Així, l'empresa d'Osca Laguarres ?Agropecuaria del Isábena, de Piensos Mazana, s'ha alçat amb el màxim guardó, el Porc d'Or Especial amb Diamant; Granja La Almenara, de l'empresa Inga Food (a Tauste), s'endú a Saragossa el Porc d'Or Especial del MAPA per les seves destacades característiques en termes de sanitat, benestar animal i medi ambient, i l'empresa de Terol Pedregales, de Cuarte SL, ha rebut el premi Porc d'Or Especial Zoetis a la Innovació pel seu projecte Porcisost. Aquest projecte consisteix a cercar noves estratègies de nutrició, sanitàries i medi ambientals per a una porcicultura sostenible i de futur.
D'altra banda, i atenent els criteris tècnics de longevitat (porcins desmamats per truja de baixa), productivitat numèrica i taxa de parts, per a cadascuna de les cinc categories ?en funció de les dimensions de la granja? s'ha fet a mans 45 estatuetes d'or, plata i bronze.
La comunitat autònoma que ha obtingut més guardons aquest any ha resultat ser Galícia, amb dotze premis per a deu granges: una, a La Corunya, ha rebut una plata; la resta són d'Ourense, que ha sumat quatre ors, tres plates i quatre bronzes. La segueixen de ben a prop Aragó, amb onze granges premiades (sis a Osca, quatre a Saragossa i una a Terol) i cinc ors, quatre plates i tres bronzes, i Catalunya, amb deu granges reconegudes (vuit de Barcelona i una de Girona i Lleida, respectivament), tres ors, tres plates i quatre bronzes. Tanquen el rànquing Castella i Lleó, amb cinc granges premiades (tres plates, un or i un bronze); Navarra, amb quatre granges que acumulen dos ors i dos bronzes, i Castella-la Manxa i La Rioja, amb una granja cadascuna i un bronze i una plata, respectivament.