Ramaderia

Apicultors protesten per la mort d'abelles i un etiquetatge clar

03/02/2020

Prop de 300 persones que pertanyen a diverses organitzacions ecologistes i d'apicultors han fet una marxa aquest divendres a Madrid per denunciar la reducció de la població d'abelles i demanar que l'etiquetatge de la mel sigui més clar per als consumidors.


Amb el crit "Congrés, escolta, l'abella està en lluita" i "la mel del súper no és espanyola", els manifestants portaven pancartes en què es podien llegir missatges com "no s'extingiran, no ho permetrem" o "les abelles i la seva mel donen vida al cent per cent".


En arribar al Congrés dels Diputats, després d'un recorregut que ha partit del Ministeri d'Agricultura, els assistents han llegit quatre manifestos en què demanaven la prohibició de l'ús dels pesticides tòxics que acaben amb les abelles i denunciaven la presència de plagues que posen en risc la vida dels pol·linitzadors, cosa que genera un problema mediambiental.


La marxa ha comptat amb la presència de l'Associació Espanyola d'Apicultors (AEP), de la Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica (SEAE) i de les plataformes #SOSbiodiversidad, #SOSabejas, Stop Velutina i #Etiquetadoclaroya.


José Gil, apicultor i membre de la plataforma SOSbiodiversidad i d'Etiquetado Claro Ya, ha assegurat en declaracions a Efeagro que la desaparició de les abelles "és un fet" des de fa anys, tot i que les autoritats "no escolten".


"Esperem que ens escoltin. Si no ho fan, cada vegada hi haurà més mobilitzacions, i també s'hi haurien d'afegir els consumidors", ha dit.


Els manifestants també han demanat una lluita organitzada contra la vespa asiàtica (Vespa velutina) i contra l'àcar Varroa, ja que tots dos depredadors acaben amb les abelles i altres pol·linitzadors beneficiosos per al camp.


Així mateix, han demanat que es prohibeixi l'ús de plaguicides tòxics nocius per als pol·linitzadors, com el glifosat, perquè redueixen la població d'abelles i poden ser perjudicials per als humans.


Pilar Galindo, membre de la junta directiva de SEAE, ha explicat que aquesta marxa "és un toc d'atenció al nou Govern", ja que "cal una iniciativa des de l'Estat en el tema de la reducció dels productes químics en l'agricultura i un pla per eliminar progressivament aquests productes".


Els participants també han reclamat un etiquetatge més clar de la mel, perquè les indicacions de cada producte no especifiquen de quina regió del món prové ni quins tractaments ha rebut, per la qual cosa no hi traçabilitat ni seguretat alimentària.