Agricultura

Anunciat un nou ajut associat per a l'oliverar tradicional a la nova PAC

13/05/2022

El Pla Estratègic Nacional per a l'aplicació de la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) a Espanya inclourà un ajut associat per a l'oliverar tradicional, fórmula que segons ha explicat el ministre Luis Planas, és la "millor solució" per atendre les necessitats particulars d'aquest tipus de cultiu perquè encaixa amb els nous reglaments europeus i en permet la concessió de manera directa a l'agricultor, tot reduint les càrregues administratives.


El sector de l'oliverar té un paper essencial en l'activitat agroalimentària, amb 2,77 milions d'hectàrees de superfície, i representa el 15 % del total de les terres de cultiu. Espanya concentra el 70 % de la producció d'oli d'oliva de la Unió Europea i el 46 % del total mundial. La producció de la campanya 2021-22 ja arriba a 1.490.000 tones, per sobre de les estimacions inicials que la situaven al voltant d'1,3 milions de tones i amb un volum de comercialització superior a la mitjana de les darreres quatre campanyes.


El cultiu de l'oliverar representa, a més, un factor essencial de dinamització econòmica al medi rural en zones importants i afavoreix l'assentament de la població, especialment a Andalusia, que concentra el 80 % de la producció nacional d'oli d'oliva. Uns 350.000 agricultors espanyols es dediquen al cultiu de l'oliverar, que genera 32 milions de jornals anuals.


Espanya també és el primer exportador d'oli d'oliva, amb un volum de vendes que l'any 2021 va superar els 3.200 milions d'euros, amb una balança favorable de 2.700 milions d'euros.