Agricultura

Andalusia puja en 11 milions les ajudes a l'olivar

30/07/2019


Els productors agroalimentaris afectats per la gota freda s'enfronten ara la necessitat de quantificar les pèrdues i a les dificultats per reprendre l'activitat; documentar amb fotografies els danys i demanar factures de les reparacions urgents que hagin de fer serà prioritari.Compten, a més, amb els experts de les organitzacions agràries que treballen amb els afectats sobre el terreny i que els ajuden en aquest primer moment en què fan acte de presència la impotència i el pessimisme davant de la burocràcia que requeriran les ajudes.


El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i diversos ministres van visitar les zones inundades i van comprovar les greus conseqüències que la gota freda ha tingut per als conreus, i ja han anunciat que en la reunió del Consell d'aquest divendres s'aprovaran les primeres mesures per donar una resposta el més "immediata possible" davant d'aquesta situació extraordinària.


Abans de conèixer els detalls d'aquestes mesures, s'obren dues perspectives totalment diferents en funció de si els afectats tenien contractada una assegurança o no. Segons les dades provisionals, les organitzacions agràries estimen que s'han vist afectades unes 300.000 hectàrees, mentre que l'agrupació d'entitats asseguradores d'assegurances agràries combinades (Agroseguro) xifra en 50.000 les hectàrees assegurades i, per tant, amb dret a indemnització. 18.700 d'aquestes hectàrees ja disposen de la declaració de sinistre.


Per a Agroseguro, es tracta del "sinistre més gran de gota freda" que ha patit el camp en la història de l'assegurança agrària, amb els cítrics com a principals conreus assegurats danyats, seguits de les hortalisses.
En aquest primer cas, el procés que cal seguir és similar al de qualsevol altre servei assegurat: es comunica a l'asseguradora i s'espera que arribi el pèrit que valora els danys; a partir d'aleshores, comença el procés per rebre la indemnització, segons explica a Efeagro el tècnic de COAG d'Almería Antonio Moreno. Un equip de 60 pèrits d'Agroseguro treballaran en aquestes zones i, per exemple, a Almeria s'esperen els primers peritatges per a aquest mateix divendres; tot i que el ritme de pagament depèn de molts factors, les organitzacions agràries coincideixen que en aquests casos acostumen a ser "àgils" i fins i tot baixen dels 45 dies.


En la segona de les opcions, que els afectats no tinguin assegurança, cal esperar per veure quines condicions i quines eines s'activen des de les diferents administracions. És precisament el punt que més preocupa, ja que com recorda el tècnic de la Unió de Petits Agricultors (UPA) Javier Alejandre "són molts els que se'n quedaran fora". Alejandre destaca que, en termes generals, es treballa amb la premissa que "el que es pot assegurar no es pot indemnitzar", tot i que amb "esdeveniments tan extraordinaris" com els de la setmana passada potser calgui "replantejar-se aquest principi".


En preguntar per l'escassa cobertura d'alguns dels conreus dels més danyats aquesta vegada, els experts apunten el preu com una de les raons, però també la percepció del risc real per part dels pagesos. Per això, des de les organitzacions es plantegen repensar un sistema que té línies amb un alt nivell de contractació i d'altres ?com les hortalisses, que precisament han estat de les produccions més danyades? que tenen un "baixíssim índex de contractació", d'entre el 5 i el 10 % del total, segons dades d'Asaja. Per part dels productors ja s'han proposat "solucions": la declaració de zona catastròfica (Asaja), activar el paquet de la llei de protecció civil (COAG) o demanar el Fons de Solidaritat de la Unió Europea (UPA). La resposta de les administracions, almenys la primera que arribarà del Govern central, es coneixerà demà. EFEAGRO">