R+D+i

Andalusia lidera el projecte europeu GEN4OLIVE

30/10/2020

El projecte europeu GEN4OLIVE ha començat oficialment després de la reunió de llançament que s'ha celebrat de forma telemàtica degut a les restriccions per la COVID-19. GEN4OLIVE està coordinat per la Universitat de Còrdova i és una acció d'innovació finançada pel Programa Marc Europeu Horizon 2020. Les universitats de Jaén (www.ujaen.es/" target="_blank" rel="noopener">UJA) i Granada (www.ugr.es/" target="_blank" rel="noopener">UGR), la Corporació Tecnològica d'Andalusia (www.corporaciontecnologica.com/es/" target="_blank" rel="noopener">CTA) i les empreses www.galpagro.com/" target="_blank" rel="noopener">Galpagro, Cámbrico Biotech i www.santacruzingenieria.com/" target="_blank" rel="noopener">Santa Cruz Ingeniería, juntament amb a la Universitat de Còrdova, són les entitats andaluses que participen en aquest projecte, que té l'objectiu d'aprofitar els recursos genètics de l'olivera acostant-los tant a obtenidors de noves varietats com a olivarers per millorar-ne el cultiu i la seguretat alimentària.


El sector olivarer és un dels més importants de la conca mediterrània i de l'agricultura europea en general, i té una gran repercussió social i econòmica. L'aparició de malalties, com la Xylella, i el canvi climàtic estan amenaçant el sector, però els recursos genètics, que podrien tenir la clau per resoldre aquests problemes, no estan prou explotats.


Actualment, hi ha més de 1.200 varietats d'olivera arreu del món, però només un 5% estan presents en la major part de la superfície cultivada. Els recursos genètics de l'olivera es preserven en bancs de germoplasma, però encara cal un esforç comú per caracteritzar clarament tots els aspectes rellevants d'aquest material genètic i integrar tota la informació perquè sigui fàcil d'explotar.


El projecte GEN4OLIVE reuneix un ampli consorci multidisciplinar i transdisciplinar, amb 16 socis de 7 països diferents, entre els quals hi ha els bancs internacionals de germoplasma dels 5 països principals de l'àmbit oleic, que proporcionaran el material que s'estudiarà i s'explotarà. A més a més, el Consell Oleícola Internacional (COI) dona suport al projecte GEN4OLIVE, ja que forma part del seu Consell Assessor.