Viñedo
Agricultura

Andalusia concedeix 3,8M€ d'ajuts per reconvertir i reestructurar les vinyes

24/01/2024

La Conselleria d’Agricultura, Pesca, Aigua i Desenvolupament Rural ha concedit ajuts per valor de 3.846.108,28 euros per al 2024 destinats a reestructurar i reconvertir les vinyes a Andalusia, cosa que permetrà que 94 persones i entitats viticultores modernitzin  les seves explotacions i les facin més competitives.

Aquesta línia anual de subvencions, finançada a través del Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (Feaga), permet replantar o reconvertir més de 300 hectàrees de vinya a Andalusia, amb una mesura de subvenció de 12.480,48 euros per hectàrea. D’aquesta manera, se’n fomenta l’adaptació a nous sistemes de conreus i amb varietats més demandades en el mercat, com també possibilita treballar d’una manera més sostenible. En aquest sentit, la convocatòria ha incidit especialment en el foment d’operacions que suposin millorar ambientalment el conreu i posar en funcionament nous sistemes d’explotació alineats amb la lluita per reduir les conseqüències del canvi climàtic.

Els ajuts que s’han concedit cobreixen entre el 70 i el 85% del cost que implica reestructurar o reconvertir les vinyes, fet que inclou també una partida destinada a la pèrdua de renda que se’n deriva per als viticultors i les seves explotacions. Entre les accions subvencionables més demandades per a aquest programa destaca la d’arranjar la vinya, preparar prèviament el sòl, plantar el material vegetal certificat i adquirir i col·locar emparrats.

La Conselleria d’Agricultura reemborsarà l’import de les despeses a què ha incorregut cada viticultor abans de l’octubre vinent. Així, doncs, entre l’execució de les operacions i aquest pagament solament passaran uns mesos i no comportarà una disminució de les rendes dels professionals. El mes de març es publicarà al Butlletí Oficial de la Junta d’Andalusia la convocatòria per demanar el pagament dels ajuts que s’han concedit.