Agricultura

Ampliat el termini de presentació de la sol·licitud única d'ajuts de la PAC 2021

28/04/2021

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha publicat al BOE l'ordre que amplia, fins al pròxim 15 de maig, el termini de presentació de la sol·licitud única dels ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) per a l'any 2021 en tot el territori nacional.


Aquest termini es va iniciar el passat 1 de febrer i estava previst que acabés el 30 d'abril. No obstant això, degut a la situació d'estat d'alarma actual, amb limitacions en el moviment de persones, cal prorrogar-lo fins al 15 de maig.


Aquesta demanda l'han traslladat al Ministeri les organitzacions més representatives del sector agrari i algunes administracions autonòmiques. A la situació de dificultat actual derivada de la pandèmia s'uneixen les adversitats climàtiques motivades per irregularitats en les precipitacions en algunes regions, i això fa que les previsions de sembra de cultius de primavera estigui variant, s'endarrereixi la planificació i, amb això, la declaració de la PAC per part dels agricultors.


En conseqüència, i per facilitar als agricultors i ramaders les gestions relacionades amb la PAC en les circumstàncies actuals, el MAPA ha decidit allargar quinze dies la durada del període de presentació de la sol·licitud única de la PAC, que finalitzarà, per tant, el 15 de maig, amb la intenció que aquesta mesura doni més seguretat als beneficiaris dels ajuts.


Addicionalment, cal recordar que en determinats casos els sol·licitants dels ajuts podran presentar una modificació de la seva sol·licitud única fins al 15 de juny. A més, aquesta serà la data límit per a la presentació de les comunicacions de cessions de drets de pagament bàsic i és la data que es pren com a referència per al compliment d'alguns requisits dels ajuts directes, com l'obligació de tenir a la seva disposició les parcel·les per les quals es sol·liciten els ajuts.


D'altra banda, les comunitats autònomes que ho considerin necessari podran ampliar la data límit per a presentar la sol·licitud única en el seu territori fins al 31 de maig.


Un cop acabi el termini, les autoritats competents de les autonomies iniciaran l'estudi de les sol·licituds presentades per dur a terme els controls establerts en la normativa europea al més aviat possible, de manera que no s'endarrereixin els pagaments.


S'espera que es presentin prop de 680.000 sol·licituds que permetran als agricultors i ramaders espanyols rebre els pagaments corresponents a partir del pròxim 16 d'octubre. L'import total dels ajuts directes per a la campanya 2021 ascendeix a 4.860 milions d'euros.