Trobada amb

"Amb el nou pla estratègic ens centrarem a valoritzar els nostres productes i que aquest valor es reparteixi per tota la cadena"

22/09/2022

El passat 20 de juliol, l'OIVE va presentar l'Estratègia del Sector Vitivinícola Espanyol 2022-2027. Com es va gestar la mateixa i quins són els objectius darrers d'aquesta estratègia? Quin serà el paper de l'OIVE en el seu desenvolupament?


A la Interprofessional del Vi d'Espanya, amb l'experiència adquirida en aquests anys de funcionament, plantegem el pla estratègic del sector vitivinícola espanyol com a full de ruta per centrar-nos principalment en valoritzar els nostres productes i que aquest valor es reparteixi per tota la cadena.


Aquesta estratègia és el resultat de mesos de treball conjunt no només al si de la Interprofessional del Vi d'Espanya amb els seus membres, sinó també al conjunt del sector amb els diferents agents que el componen, tant del nostre país com internacionals.


A partir d'aquí, el pas següent adquireix una relleu especial, ja que consisteix que aquest pla sigui interioritzat i aplicat pel sector. En aquesta tasca, el paper de l'OIVE serà d'aglutinador i impulsor d'iniciatives i haurà d'utilitzar totes les eines i mecanismes perquè el sector conegui i participi en aquesta estratègia des d'aquest mateix instant i durant els propers cinc anys.


A més, volem que aquest pla estigui en contínua revisió, ja que, en un entorn tan canviant com el que vivim actualment, l'estratègia a seguir ha d'estar "visca" per avançar-se a nous escenaris.


Les vendes de vi al mercat interior es van incrementar un 14 % en volum el 2021, segons les dades de l'últim estudi realitzat per l'Observatori Espanyol del Mercat del Vi (OeMv) i la consultora Wine Intelligence, creixement que també es produeix en valor . No obstant, el 2022 ens ha portat, més enllà de la pandèmia, la guerra a Ucraïna, un increment de costos, una inflació desbocada, etc. Creieu que el mercat nacional podrà continuar amb aquest camí alcista a la vista d'aquest panorama?


El 2021 va ser l'any de la recuperació després de l'aturada forçosa motivada per la pandèmia i durant aquest any es va aconseguir un creixement del 14 % respecte al 2020, un ritme interanual de consum de vi que s'ha suavitzat durant el 2022.


Aquest alentiment ha coincidit efectivament amb l'inici d'un període de gran incertesa comercial, derivada de factors com l'encariment de l'energia i el combustible, la guerra a Ucraïna o la crisi del transport i els subministraments, que han desembocat en una forta inflació global .


Per tant, segons els indicadors que manegen els experts, sembla que la recuperació el 2022 serà més lenta del que es podia preveure. En tot cas, nosaltres hem de seguir treballant perquè el vi, consumit amb moderació, segueixi molt present en els moments quotidians i d'oci dels espanyols i, per això, mantindrem les nostres campanyes de publicitat tant a l'entorn nacional com a l'internacional.


En aquest darrer aspecte, és important destacar els programes de promoció dirigits a turistes que estem desenvolupant amb ViniPortugal, les campanyes de publicitat a la Xina o el projecte de formació sobre vins d'Espanya que duem a terme juntament amb ICEX. Recordem que som el major exportador del món en volum i el tercer en valor, per això que posicionar els nostres vins a escala internacional en ambdós paràmetres és de vital importància.


Com estem actualment pel que fa al consum nacional de vi? Està funcionant l'última campanya de promoció que han llançat, pren-te les coses amb vi?


Recuperar el consum de vi al nostre país ha estat des dels nostres inicis un dels nostres objectius principals. Després de l'aturada del 2020 estem recuperant les dades prepandèmia, encara que no amb el ritme que semblava el 2021, principalment per la inestabilitat mundial que estem vivint.


Sent conscients d'aquests canvis, l'estratègia del comitè de màrqueting de l'OIVE s'ha anat adaptant a les noves situacions que hem viscut aquests dos anys. Per exemple, creant una campanya de suport a l'hostaleria en els moments més durs de la pandèmia; apel·lant a l'optimisme amb el nostre lema #SempreMedioLlena, i, en aquests moments, amb la campanya Pren-te les coses amb vi, que és una invitació a gaudir i celebrar amb vi no només les grans ocasions, sinó també els moments quotidians.


A més, en aquesta ocasió la campanya de publicitat a les principals cadenes de televisió i mitjans digitals ha anat acompanyada de l'obertura d'un espai temporal a Madrid, Espai Vi, on oferim diferents experiències al voltant del vi i que aspira a ser itinerant i sortir a més punts de la geografia espanyola. Això ha permès que el nostre objectiu de fer que el vi sigui més proper i present tingui més cobertura. Davant d'aquest èxit, la campanya de publicitat i l'espai tornaran a activar-se a l'últim trimestre de l'any.


Què ens pot comentar sobre les vendes a l'exterior dels nostres vins i mosts? Continuem pel bon camí? Quins mercats són o continuen sent els més interessants?


Tot i viure un període de gran incertesa, el comerç mundial de vi continua creixent. Segons l'últim informe d'exportacions publicat per l'OeMv dins de l'acord amb l'OIVE, les exportacions de vins espanyols van registrar fins al mes de juny passat el seu millor semestre en valor a la sèrie històrica, després de facturar 1.435 M€, un 4 % més que el 2021, malgrat que van caure un 11% en volum, fins a 1.021,7 milions de litres.


Pel que fa a les nostres vendes als principals mercats mundials, destaquen especialment els resultats als EUA, Alemanya i el Regne Unit, on registrem facturacions per valor de 355,5 M€, 348,8 M€ i 320 M€, respectivament . I, per descomptat, no cal oblidar la importància que per a nosaltres té França, on venem 207,1 M€, principalment per vins a granel.


En qualsevol cas, seguim mantenint encara quotes relativament baixes i bé per sota de la nostra posició mitjana en el comerç mundial en els casos dels EUA, el Regne Unit, Canadà, Xina, Japó, Bèlgica o Dinamarca. Per això, serà important incidir en aquests mercats en els propers anys.


Segons aquestes dades, és important destacar que el mercat internacional està en un creixement continu que hem d'aprofitar. El nostre país ha d'ampliar la seva quota de mercat i valor, per això la importància de comptar amb un pla estratègic que ens guiï per arribar a aquest objectiu.


AgroBank acompanya des de fa anys la OIVE en la seva marxa. Com valora l'aportació al sector vitivinícola de l'entitat financera i en quines línies volen continuar col·laborant per ajudar el creixement?


La meva valoració és molt positiva perquè gràcies a aquesta col·laboració les dues organitzacions hem treballat conjuntament impulsant actuacions que han ajudat els operadors ia millorar la competitivitat del sector vitivinícola espanyol.


Així, hem posat en marxa accions i activitats conjuntes dirigides al col·lectiu professional vitivinícola, com la publicació d'informació sobre la conjuntura del mercat de manera periòdica i d'estudis sobre el paper del sector a escala nacional i en les diferents comunitats autònomes; l'organització de jornades sectorials, i, en els darrers dos anys com a conseqüència de la pandèmia, el desenvolupament d'un ampli programa de formació on-line dirigit als operadors del sector de temes tècnics.


Esperem seguir comptant amb aquest suport perquè ens esperen anys complicats per als quals, més que mai, cal la unió dels diferents agents del sector, entre els quals, per escomptat, es troba AgroBank amb una àmplia presència a tot el territori a través de la xarxa d'oficines.


Sostenibilitat mediambiental, social i... econòmica. Com es casen aquests tres objectius al món del vi?


Parlem de triple sostenibilitat perquè sense una part no poden existir les altres. Des del pla social, amb el coneixement que creem ocupació, riquesa i oportunitats de futur
en centenars de petits pobles, evitant que desapareguin i oferint futur a les noves generacions. A la banda econòmica, sent conscients del paper del sector, que genera un 2,2 % del PIB nacional i gairebé mig milió de llocs de treball. Finalment, sostenibles en l'àmbit mediambiental, perquè la gent del vi cuidem l'entorn, que és el que ens dóna menjar i el que volem que doni menjar als nostres fills. Per això, apostem per la R+D+i per implementar immediatament qualsevol possible millora en la gestió eficient de recursos com l'aigua o l'energia.


Agents del sector, institucions i les mateixes organitzacions que conformen la Interprofessional del Vi d'Espanya hem de treballar perquè aquests tres objectius siguin un de sol: la sostenibilitat del sector.


Pel que fa a la sostenibilitat econòmica, recentment han presentat l'estudi de costos de producció de raïm de vinificació. Quines són, segons ell, les principals conclusions que ha reportat aquest estudi?


L'estudi de costos de producció de raïm de vinificació, juntament amb el desenvolupament de l'aplicació Gesvid, busca ser una eina d'ajuda perquè cada viticultor analitzi individualment els elements de la seva producció i detecti aquells en què pot introduir millores per ser més competitiu.


És important destacar que les dades contingudes a l'estudi no es poden interpretar de cap manera com a referències de costos mitjans. Això és així perquè, com es pot veure en el mateix informe, hi ha una àmplia heterogeneïtat de qualitats i models de producció al món del vi que es reflecteix en la diversitat de les produccions de raïm. El preu de compravenda del raïm s'ha de fixar en un contracte darrere la negociació de les parts i considerant els costos efectius de producció de l'operador en qüestió com indica la llei.