Què és Oryzite?
Oryzite és alhora un procés i un material. Transformem la pellofa d'arròs fins a aconseguir un material que sembla plàstic, però no ho és. Amb la utilització d'aquest material, els nostres clients redueixen la utilització de plàstic, aconsegueixen baixar les emissions de CO2 i, alhora, obtenen una explotació més productiva, ja que aquest material és més ràpid de produir i les peces que es creen amb Oryzite pesen menys.
Al final, aquest producte s'ha tornat una commodity que ajuda els nostres clients a estar dins de la normativa de cara al 2030, 2035 i 2040.
Com va sorgir el projecte Oryzite?
Oryzite va néixer el 2005, quan ens vam adonar de les propietats de la pellofa d'arròs i vam veure que podíem fer un producte que substituís el plàstic. El vam desenvolupar des del 2005 fins al 2009 i el 2013 vam començar a treballar amb la Cambra Arrossera del Montsià fins aconseguir l'Oryzite tal com el coneixem avui dia.
Per què la pellofa de l'arròs?
Avui l'arròs és el primer aliment mundial, una collita que es produeix cada any. I si tenim en compte que el 20% d'un gra d'arròs és pellofa i que aquest subproducte no es pot utilitzar per a res, ni per a consum humà ni tan sols per alimentar els animals? es pot demanar més?
La indústria valora molt positivament l'Oryzite, per què?
Perquè és un material polivalent. No cal fer una estratègia per a cada peça o producte, sinó que amb el mateix material cada client pot formular i fer una peça diferent, igual que si utilitzés plàstic. A més, és fàcil de treballar, una cosa molt nova, ja que fins ara els compostos vegetals existents eren molt complexos.
Quin tipus d'indústria pot fer servir Oryzite?
Qualsevol que vulgui unir el sector primari amb el sector industrial: la indústria cosmètica, l'automobilística, la construcció, etc. En definitiva, qualsevol que vulgui substituir l'ús del plàstic, reduir el pes dels seus productes i contribuir al bé comú rebaixant les emissions de CO2 del planeta. Tenim la tecnologia necessària per reduir en un 50 % les emissions, tal com està indicant Europa. Utilitzant Oryzite podem baixar fins a un 70% les emissions d'una peça de plàstic.
Quin és el vostre model de negoci?
El nostre model sempre ha estat la implementació mundial. La primera planta ja està treballant i l'hem inaugurat a Amposta, que és una zona arrossera, a la Cambra Arrossera del Montsià, però la nostra previsió és muntar moltes més plantes on hi hagi arrosseres. A més, dóna la casualitat que on hi ha arròs hi ha fàbriques d'automòbils, de manera que podem potenciar el quilòmetre zero?
Actualment, estan treballant en algun altre projecte innovador?
Sí. Un dels projectes que hem posat en marxa durant aquests anys de recerca de l'Oryzite és l'Oryzam. També ve del subproducte de l'arròs i el que hem obtingut és un adob natural per a la certificació ecològica de camps perquè siguin completament lliures de petroli.
La Cambra, Premi a la Innovació Cooperativa a la UE
La Cambra Arrossera del Montsià va ser una de les guanyadores del V Premi a la Innovació Cooperativa, en la categoria de Bioeconomia i Circularitat, que organitza la Confederació de Cooperatives Agroalimentàries de la Unió Europea, la COGECA.
Aquests premis, que van ser lliurats recentment a Brussel·les, reconeixen la innovació excel·lent i la creació de valor de les cooperatives, així com la seva aportació a la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social en qualsevol de les seves fases, ja sigui en la concepció, investigació, desenvolupament o comercialització.
La Cambra Arrossera del Montsià va obtenir el màxim guardó a l'àrea de Bioeconomia i Circularitat per Oryzite, nou material procedent dels subproductes de l'arròs i al qual ha dedicat més de 10 anys de recerca.
La Cambra va ser fundada l'any 1927 i reuneix més de 2.500 socis dedicats al cultiu, transformació i comercialització d'arròs sota la Denominació d'Origen Protegida Arròs del Delta de l'Ebre.
Tal com va destacar el seu president, Jordi Marcel Matamoros, "per a la nostra cooperativa, el compromís amb el desenvolupament sostenible ha d'involucrar tota la cadena de valor i treballar en ecosistemes complets. Utilitzar una menor quantitat de recursos i produir menors desaprofitaments és sinònim d'economia circular."