Innovació

"A Alimer plantegem millorar dia a dia tots els nostres processos productius"

19/11/2021

Julián Díaz García és el president de la cooperativa Alimentos del Mediterráneo (Alimer). Amb una facturació d'uns 233 M? el 2020 en fruita, hortalisses, fruita seca, ramaderia, làctics, subministraments i flors, la cooperativa murciana ha invertit 12 M? en la seva nova fàbrica de pinso a Lorca i destinarà l'actual a produir pinsos ecològics. Llet rica en àcids grassos omega 3, alimentació líquida per a garrins, obtenció de proteïna amb insectes i pinso per a peixos són algunes de les seves últimes apostes en recerca, desenvolupament i innovació tecnològica.



Té un bon nivell d'innovació el nostre sector agroalimentari?


No tota la inversió en R+D+I és quantificable. Per sobreviure en una economia tan competitiva com la que tenim actualment, en un sector tan actiu com l'agropecuari, plantegem millorar dia a dia tots els processos productius, perquè el nostre objectiu fonamental és, lògicament, oferir els millors resultats als nostres 1.800 socis.


En fruita, assessorem en regadiu, en tractaments i en el moment òptim de la collita. En ramaderia, en molts dels processos. És important que el ramader sàpiga quina cabra li és rendible i quina no ho és perquè li dona menys llet, tenint en compte que el consum d'alimentació a la plaça que ocupa a la granja és el mateix, o, en el cas del porcí, la prolificitat de les truges.



"Invertirem gairebé 12 M? en una fàbrica de pinsos d'última generació que tindrà un sistema de granulació innovador"



Invertirem gairebé 12 M? en una fàbrica de pinsos que tindrà un sistema de granulació innovador. Serà d'última generació, d'alt rendiment. Aconseguirem treballar més matèria prima, abaratir el cost i tenir pinso molt més digestiu per als animals. Permetrà que el procés de moldre sigui més eficient des del punt de vista energètic i no hi haurà minves.


La nostra previsió és iniciar les primeres proves durant el març o l'abril del 2022. Per fabricar les 93.000 tones actuals tenim dos torns de treball i de vegades un de reforç. La nova fàbrica, en la qual instal·larem plaques solars, té una capacitat de 40 tones per hora. Podrem duplicar la producció de pinso, cosa que ens obrirà portes a incorporar nous socis.


Continuarà funcionant la planta actual?


Sí. Hi produirem pinso ecològic. Hi ha una gran demanda en la ramaderia ecològica a la qual hem de respondre, perquè ara mateix no tenim prou matèria prima de producció ecològica per produir carn.


Per on va la innovació a Alimer en el sector hortofructícola?


A més d'insistir en la producció ecològica, estem invertint en la refrigeració al camp. Per treballar l'enciam hem col·laborat amb diverses universitats, entre les quals hi ha la Universitat Politècnica de Cartagena. La refrigeració immediata ens està fent guanyar dies de vida comercial, perquè cada hora sense fred al camp és un dia comercial menys.


També treballem amb la Conselleria d'Agricultura en camps experimentals. La transferència tecnològica és fonamental. Equivocar-se en una varietat de fruita que necessita quatre anys per donar rendiments ha estat la ruïna de molts pagesos.


Hem d'experimentar amb les varietats abans que els nostres socis inverteixin, conèixer les que més rendeixen segons els tipus de sòl: per exemple, treballem amb 18 varietats de bròcoli. I estem incentivant els pagesos perquè instal·lin plaques solars per alimentar els sistemes de regadiu.



I pel que fa a la ramaderia?


Tenim granges de cabres en les quals estem produint llet amb àcids grassos omega 3.


No és enriquida, sinó que és rica a base d'una dieta en què fem servir llavors de lli. Amb una dieta apetible per a l'animal aconseguim nivells alts en omega 3.


També fabriquem el nostre propi formatge. Cada dia hi ha més demanda de formatge ecològic i de llet, i, gràcies a la innovació en els processos d'alimentació, serem la primera entitat associativa prioritària supraautonòmica en làctics.


Li hem demanat el reconeixement al Ministeri d'Agricultura, cosa que ens permetrà ampliar la fàbrica de formatge.



"Criem insectes per produir pro- teïna i amb els excrements de les larves estem experimentant en un compost"



En el cas del sector porcí, treballem amb diverses universitats. Amb la Facultat de Veterinària de la Universitat de Múrcia estem desenvolupant un projecte d'alimentació líquida en garrins per facilitar el trànsit cap a l'alimentació sòlida.


Igualment, i en aquest cas amb la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia, estem treballant per obtenir una alternativa a la proteïna amb insectes. Criem insectes per produir proteïna i amb els excrements de les larves estem experimentant per elaborar un compost.


Per últim, desenvolupem conjuntament amb la Facultat de Biologia de la Universitat de Múrcia un projecte d'alimentació per a peixos, atès que actualment hi ha una demanda important de les piscifactories, algunes de les quals importen pinso de França. 


Alguns dels socis estan apostant per l'ametller.


Efectivament, alguns dels nostres socis tenen plantacions de fruita seca, per la qual cosa des de fa uns anys ens van demanar que Alimer vengués ametlla. El sector és complicat i difícil, perquè hi ha pocs operadors que mouen molt volum, de manera que el plantejament que hem fet al respecte és que els socis ens portin l'ametlla sense preu predeterminat i la comercialitzem a través d'una cooperativa de segon grau especialitzada en fruita seca. És una subsecció que està començant a créixer.