Sostenibilitat

AIXA: 238 sancions el primer semestre

26/07/2019

L'Agencia de Información y Control Alimentarios (AICA) ha fet 791 controls sobre relacions comercials entre operadors de la cadena de valor a partir de 111 inspeccions d'ofici i ha imposat 238 sancions, de les quals un 75 % han correspost al sector de les fruites i hortalisses.


Així ho ha donat a conèixer el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació en un comunicat en el qual ha detallat que un 53 % de les operacions comercials controlades s'han concentrat en el sector de les fruites i hortalisses; un 21 %, en el sector làctic i un 12 %, en el càrnic. A més, ha rebut 24 denúncies, el 50 % de les quals del sector hortofructícola, i el 29 %, del làctic. Des que es va crear, l'AICA ha rebut 109 denúncies del sector làctic, 70 de l'hortofructícola, 34 del'oleícola i 29 del vitivinícola.


Respecte de les sancions que se li han imposat, des del Departament han destacat que l'incompliment dels terminis de pagament suposa el 68 % de les multes, molt per sobre d'altres tipus d'infraccions com no incloure tots els extrems en contractes o l'absència de contractes. El primer semestre de l'any, d'acord amb les dades de l'AICA, la distribució majorista acumula el 67,65 % de les sancions (amb 161), davant del 32,8 % de la indústria (52), el 8,8 % de la distribució minorista (21) o l'1,68 % dels productors (4).


El Ministeri ha recordat que l'Agencia és un organisme autònom adscrit al MAPA que exerceix una tasca d'inspecció en tots els sectors i agents de la cadena de valor alimentària, a part de tramitar els expedients, investigar les denúncies i proposar les sancions.A més, manté els sistemes d'informació i control dels mercats en el sector oleícola i en el sector vitivinícola, i dels operadors acollits a les denominacions d'origen (DOP) i indicacions geogràfiques protegides (IGP) d'àmbit supraautonòmic (DOP Jabugo, Arròs de Calasparra i Ovella segurenya, i les IGP Los Beyos i Carn d'Àvila)


">">


">">