AINIA ha desenvolupat pa sense gluten i carn vegetal dins del projecte anomenat ProALT, que investiga fonts alternatives de proteïnes naturals d'origen vegetal que permetin desenvolupar ingredients i aliments nous per aconseguir una cadena de subministrament més sostenible.
Segons ha informat l'entitat en un comunicat, l'increment de la població mundial, estimada en un 34 % en el 2050, ha impulsat la necessitat de buscar noves fonts de proteïnes.
Dins del projecte ProALT, AINIA treballa per transformar i adequar noves fonts de proteïnes d'origen vegetal, com la llavor de cànem, les macroalgues (wakame) i la llentia d'aigua (lemna), a partir de les quals ha elaborat un pa sense gluten i anàlegs carnis enriquits.
Segons les fonts, en el desenvolupament d'aquests productes s'ha aconseguit millorar no només l'aportació proteica, sinó també el nivell d'altres nutrients, com l'aportació de fibra dietètica.
Com a alternativa a la proteïna d'origen animal, treballa amb noves fonts de proteïnes d'origen vegetal, com les llavors de cànem (Cannabis sativa L.), ja que la digestibilitat es considera comparable o superior a alguns grans, nous i lleguminoses, per la qual cosa té molt potencial com a valuosa font de proteïnes.
Les algues marines, com el wakame, es fan servir molt en països asiàtics amb finalitats alimentàries, ja que es conreen fàcilment, creixen de pressa i ofereixen la possibilitat de modificar la producció d'alguns dels compostos bioactius controlant les condicions de conreu.
A més, la llentia d'aigua, també anomenada lemna, és una planta petita que creix sobre la superfícies d'aigües estancades o amb poc corrent, especialment en aigües riques en nutrients, i es pot conrear mitjançant sistemes d'alta productivitat i és fàcil de collir. En la seva composició, conté un percentatge elevat de proteïna (20 %-35 %), midó (4 %-10 %) i lípids (4 %-7 %) i és, per tant, una bona alternativa a les proteïnes d'origen animal.
Per a Beatriz Pérez, tècnica del departament de nous productes i processos d'AINIA: "l'increment poblacional i les demandes del consumidor actual plantegen la necessitat d'assegurar la sostenibilitat en la gestió de proteïnes mitjanant processos més eficients i la utilització de noves fonts proteiques per desenvolupar una economia més competitiva, sostenible i integradora".
El subministrament més gran de proteïnes a escala mundial és d'origen vegetal (57 %) per al conjunt de l'alimentació humana i animal, segons dades de la FAO, seguit de la carn (18 %), els lactis (10 %), el peix i el marisc (6 %) i altres productes d'origen animal (9 %). A més, als països occidentals, la demanda de proteïnes vegetals és una tendència que no tan sols respon a qüestions de sostenibilitat, sinó també a la preferència del consumidor actual per aliments més naturals i saludables.
És la conseqüència d'una preocupació creixent per la salut i el benestar i de l'auge de noves dietes, com la vegetariana, la vegana o la flexitariana, com també del creixent mercat de l'alimentació específica per a esportistes, amb aliments amb un alt contingut en proteïnes.
Aquest projecte de R+D propi d'AINIA, en el qual col·laboren les empreses Grupo Cooperativo Cajamar, Grupo Desarrollo, Portomuiños, Cafina i EPSA Aditivos Alimentarios, té el suport de l'IVACE, cofinançat per Fondos FEDER.