Agricultura

AgroBank participa en la creació de La Digitalizadora Agraria

02/03/2022

La Digitalizadora Agraria és un projecte que s'està forjant des de fa quatre anys amb la integració de 6.074 agricultors i ramaders, cooperatives i indústries agroalimentàries amb l'objectiu de ser el major ecosistema de digitalització per transformar l'agricultura a Espanya a mitjà i llarg termini. L'anunci del PERTE agroalimentari per part del Govern espanyol amb els fons Next Generation de l'UE n'ha accelerat la posada en marxa, però la seva vocació és anterior i la seva visió és la digitalització del camp més enllà dels ajuts europeus actuals.


La Digitalizadora Agraria preveu concórrer al PERTE amb projectes d'inversió que poden sumar fins a 500 milions d'euros i amb els quals es podrien crear fins a 5.431 llocs de treball, fonamentalment per a dones i joves al món rural i de 203 municipis. Un 35% en poblacions de menys de 5.000 habitants i un altre 40% en poblacions de fins a 50.000 habitants.


Més enllà dels Next Generation, La Digitalizadora Agraria es fonamenta en projectes que milloren la competitivitat, sostenibilitat, traçabilitat i seguretat alimentària en totes les fases de la cadena de valor, i posa especial focus en la integració vertical des de l'agricultor i el ramader fins a la agroindústria. La contribució al repte demogràfic passa per atreure talent a les zones rurals, dignificar la vida al camp, transformar la imatge de l'agricultura, capacitar els agricultors i ramaders i també formar en digitalització els professionals del sector amb titulacions universitàries especialitzades en la digitalització agrària.


Per abordar el projecte, La Digitalizadora Agraria disposa d'un pool de grans empreses tecnològiques, importants actors del sector agroalimentari i una àmplia capil·laritat de cooperatives i explotacions agràries i ramaderes ubicades a la Comunitat Valenciana, Andalusia, Castella-la Manxa, Múrcia, Castella i Lleó, Catalunya i Madrid.


La intel·ligència artificial, la sensòrica a través de l'internet de les coses, la robotització, els drons, el blockchain, el manteniment predictiu, la reducció de consum i l'estalvi energètic o l'analítica de dades seran algunes de les eines i tecnologies que s'aplicaran per transformar el sector.