AgroBank
AgroBank

AgroBank impulsa el sector agroalimentari amb 28.441 milions en finançament el 2023, un 3 % més

11/01/2023

AgroBank ha tancat l'exercici 2023 amb un finançament al conjunt de la cadena agroalimentària d'un total de 28.441 milions d'euros, fet que suposa un creixement del 3 % respecte de l'any anterior. La línia de negoci de CaixaBank especialitzada en el sector agroalimentari acompanya els clients mitjançant 1.150 oficines especialitzades distribuïdes arreu d'Espanya, amb presència a totes les províncies, especialment a municipis rurals.

El model de negoci d'AgroBank es desplega, a més, gràcies a més de 3.000 gestors especialitzats, professionals amb formació específica en les necessitats i particularitats del sector, amb coneixements concrets en funció del tipus de cultius i ramaderies de cada població. A més, els equips de riscos estan especialitzats en les seves zones d'influència perquè coneguin molt de prop les necessitats dels clients i entenguin els fluxos financers. Un de cada dos agricultors i ramaders a Espanya treballa amb AgroBank.

El director d'AgroBank, Jaime Campos, ha assenyalat que “l'aspiració de CaixaBank és consolidar-se com una referència no només des del punt de vista financer, sinó també com un motor a la recerca de solucions als grans desafiaments del sector, com ara el relleu generacional o la despoblació dels nuclis rurals”.

En aquest sentit, Jaime Campos ha volgut posar en valor l'enorme rellevància del sector agroalimentari en el suport al món rural i ha destacat que “AgroBank és un dels actors principals en el suport a la transformació que viu en àmbits com la sostenibilitat, la productivitat, la innovació o la digitalització, sempre atents a les necessitats financeres del sector, tant puntuals com a recurrents”.

Préstecs per sequera i avançament de la PAC

Així, el 2023 AgroBank va posar a disposició dels clients el préstec Agroinversió, amb condicions preferents, per pal·liar la disminució d'ingressos provocada pels episodis de sequera que van marcar bona part de l'any. Aquest préstec permet que les necessitats addicionals de liquiditat per fer front a aquesta campanya es puguin tornar en terminis de temps més amplis. Els préstecs tenen una carència opcional d'un any, ampliable fins a quatre anys en cas de pèrdua total en cultius llenyosos.

A més, com cada exercici, es va posar en marxa la campanya de la PAC 2023 per facilitar la tramitació dels ajuts i avançar-ne la quantia, cosa que ha permès a agricultors i ramaders disposar dels fons de manera anticipada.

Per facilitar i agilitzar la gestió d'aquests préstecs i ajuts, AgroBank ha tingut a disposició dels clients gairebé 7.000 milions d'euros en finançament preconcedit.

A tot això s'uneix que l'entitat posa a disposició dels clients un catàleg complet d'assegurances per cobrir qualsevol tipus d'adversitat, i en destaca l'Assegurança Agrària i les assegurances Multiriscs adaptades a cada cultiu i tipus de bestiar.

Aposta per la innovació i l'àmbit rural

El compromís amb la innovació es plasma en el programa AgroBank Tech Digital INNovation, del qual a finals de 2023 se'n va posar en marxa la segona edició, dissenyat juntament amb l'acceleradora Innsomnia amb l'objectiu d'impulsar el sector agroalimentari cap a la recerca de solucions capdavanteres que contribueixin a optimitzar processos, augmentar la sostenibilitat i millorar la qualitat dels productes.

Les startups que formen part del programa entren a la comunitat AgroBankTech, l'ecosistema d'innovació més important del món agrotecnològic, i obtenen mentoria individualitzada per poder atendre les necessitats de desenvolupament tecnològic de manera més eficient. A més, tenen la possibilitat d'evolucionar la maduresa tecnològica (TRL) dels seus projectes, accedeixen a facilitats financeres i d'inversió i participen en esdeveniments de networking davant de clients i empreses del sector.

Per la seva banda, en el marc de l'aposta pel món rural i el relleu generacional AgroBank i el Basque Culinary Center han posat en marxa Impulso Agro, una iniciativa adreçada a visibilitzar joves que pertanyen al sector agroalimentari espanyol i que a través de la seva feina i els seus projectes estan contribuint a transformar-lo. Els objectius fonamentals d'Impulso Agro són ser una plataforma de visibilització de joves del sector agroalimentari i conformar una comunitat que connecti els diferents agents del sector agroalimentari que serveixi d'inspiració, coneixement i networking per als joves del sector agroalimentari.

AgroBank també duu a terme accions contínues d'impuls al sector on, a través de la Comunitat Agro, clients i no clients tenen accés a tota la informació que fa que AgroBank sigui referència en el sector, com la participació en fires i altres jornades.

En l'àmbit acadèmic i de recerca, l'entitat va posar en marxa la Càtedra AgroBank de Qualitat i Innovació en el Sector Agroalimentari de la Universitat de Lleida o la Càtedra Dona, Empresa i Món Rural, amb la Universitat de Castella-la Manxa.

A més, AgroBank contribueix de manera activa amb les principals organitzacions del sector, tant a nivell nacional com regional, a través de convenis de col·laboració, i també ho fa amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, amb què ha signat un conveni per impulsar la innovació, la inclusió de la dona rural, la formació en zones rurals a través de CaixaBank Dualiza i l'emprenedoria rural juntament amb MicroBank, el banc social de CaixaBank i la principal entitat de microcrèdits d'Europa.