Indústria

AgroBank finança el sector agroalimentari amb 14.415 milions d'euros el primer semestre de l'any, un 85 % més respecte de l'any anterior

10/08/2022

AgroBank, la divisió especialitzada del sector agroalimentari de CaixaBank, ha finançat el sector agroalimentari amb 14.415 milions d'euros durant el primer semestre de l'any, un 85% més respecte de l'exercici anterior.


Addicionalment, l'entitat té actualment a disposició dels clients prop de 7.000 milions d'euros en crèdits preconcedits, amb disponibilitat immediata perquè puguin afrontar els projectes que hagin de dur a terme.


AgroBank finalitza el semestre amb més de 517.000 clients del sector agrícola, fet que suposa que un de cada dos agricultors i ramaders a Espanya treballen amb CaixaBank.


"Hem començat el 2022 amb força, intensificant la nostra posició de lideratge per ajudar a la transformació del sector. Volem facilitar a agricultors, ramaders i al sector pesquer la innovació, digitalització i sostenibilitat en els seus negocis", afirma Sergio Gutiérrez, director d'AgroBank, que afegeix que "a més acompanyem els nostres clients en la internacionalització, ja que un de cada quatre euros d'exportació a CaixaBank procedeix dels clients AgroBank".


"Ens trobem en un moment de canvi per al sector agroalimentari, ple de reptes i oportunitats. És per això que és el moment d'apostar per l'AgroTech i l'agricultura del futur. AgroBank liderarà el canvi per facilitar-lo als nostres clients", afegeix Gutiérrez.


"A més, volem contribuir també a fomentar el relleu generacional amb programes de joves agricultors tech i l'impuls de la dona als entorns rurals", subratlla el director d'AgroBank.Nova etapa


AgroBank ha començat el 2022 una nova etapa. Per visualitzar-ne l'inici, ha posat en marxa un nou pla estratègic acompanyat de la campanya de comunicació i posicionament "Sent Agro. La nova era comença amb tu", amb què es completa la proposta de valor d'AgroBank amb el llançament, entre altres iniciatives, de l'ecosistema d'innovació Agro, creat per posar en marxa nous projectes de digitalització, innovació i sostenibilitat, donar impuls a joves i dones i oferir accés als fons Next Generation de la Unió Europea per a una agricultura sostenible.


Mitjançant aquesta campanya, s'han posat en marxa nous perfils a xarxes socials, com Twitter (@AgroBank_CABK) i Linkedin (AgroBank CaixaBank), que ofereixen contingut multimèdia exclusiu i són clau en la Comunitat AgroBank. Aquests nous canals de relació s'adrecen a clients i no clients, i compten amb els millors experts del sector, notícies de rellevants per a l'activitat agroalimentària i continguts experiencials.Proposta de valor


La proposta de valor d'AgroBank combina el desenvolupament dels millors productes i serveis adaptats a les peculiaritats dels agricultors, ramaders o cooperativistes, a més d'un assessorament proper i integral, no només amb el suport financer, sinó que també ofereix la planificació conjunta, l'ajuda a la formació i l'especialització per oferir un servei útil de veritat.


Per això, els més de 3.000 gestors del sector agrícola de CaixaBank tenen un gran coneixement del sector i mantenen una formació continuada i especialitzada. Així, els responsables d'AgroBank a totes les direccions territorials de l'entitat tenen coneixements específics en funció de les peculiaritats de cada població, i els equips de riscos estan especialitzats en les seves zones d'influència a fi que coneguin molt de prop les necessitats dels clients i n'entenguin els fluxos financers.


La proposta de valor d'AgroBank es basa en quatre verticals. El primer és una extensa xarxa d'oficines present a tots els territoris on el sector agroalimentari té un paper preponderant en l'economia de la zona i els equips especialitzats que donen servei als clients. Es tracta d'una xarxa de 1.175 sucursals especialitzades, la més gran del sector. Totes amb un disseny temàtic i personalitzat en funció del principal sector productiu del territori on s'ubiquen.


A més de la xarxa específica d'AgroBank, CaixaBank complementa la seva presència a les zones menys poblades amb 1.650 oficines ubicades a municipis de l'àmbit rural, i això suposa un 22,4% dels municipis amb menys de 10.000 habitants. En 480 d'aquests municipis, CaixaBank és l'única entitat que ofereix serveis bancaris, cosa que la situa com l'entitat financera amb més presència en aquest tipus de localitats. Aquesta presència és part del compromís social de l'entitat i la seva responsabilitat de fomentar la inclusió social i la presència en entorns rurals.


En aquest sentit, CaixaBank aposta per romandre en aquells municipis on és l'única entitat bancària. És la manera d'entendre la inclusió financera per part de l'entitat com una banca propera i accessible, mantenint inalterable el compromís de ser a prop dels clients.


Això s'acompanya amb un segon vertical, el catàleg de productes i serveis més complet del mercat, al qual properament s'uniran noves solucions paquetitzades i eines que facilitin la vida als clients, sense oblidar la forta capacitat de finançament especialitzat, com ara el confirming i el factoring, o l'activitat de comerç exterior. Productes concrets per a la conversió a un sistema ecològic o per a la transformació de l'oliverar són algunes de les novetats que ja formen part del nou catàleg.


El tercer pilar són les accions d'impuls al sector amb les quals, a través de la Comunitat AgroBank, clients i no clients tindran accés a tota la informació que fa que AgroBank sigui referència en el sector, com la participació en fires i jornades, la Càtedra AgroBank de Qualitat i Innovació en el sector Agroalimentari de la Universitat de Lleida o la recent creada Càtedra Dona, Empresa i Món Rural amb la Universitat de Castella-la Manxa. A més, l'entitat posarà en marxa plans per a joves agricultors per fomentar el relleu generacional en el sector, centrats en l'ús de noves tecnologies, amb formació en innovació, digitalització i sostenibilitat.


A més, AgroBank continuarà treballant en un pla per impulsar la diversitat i el paper de la dona als entorns rurals. Amb aquest objectiu, ha presentat l'informe ClosinGap sobre la bretxa de gènere en el món rural, ha dut a terme accions formatives per potenciar l'accés als òrgans de representació de les cooperatives i ha signat convenis amb les principals associacions de dones rurals.AgroTech


L'últim vertical de la proposta de valor d'AgroBank per a la nova etapa és l'AgroTech, per acompanyar els clients en la transició cap a un sector agrícola del futur, basat en la innovació, la digitalització i la sostenibilitat. En aquest sentit, l'entitat va anunciar recentment el llançament d'un ecosistema d'innovació Agro, amb la finalitat d'afavorir la inversió per modernitzar les explotacions agràries i, d'aquesta manera, promoure'n la competitivitat.


Així mateix, AgroBank participarà activament en la comercialització de solucions vinculades al bo digital, el pla d'ajuts del Govern espanyol per promoure la digitalització del sector, dotat amb 275 milions d'euros. Així, es posa a disposició de tots els agricultors una solució integral per millorar la competitivitat, formada per una plataforma de gestió agronòmica d'última generació (basada en imatge satel·litària i sensors al camp), un quadern de camp digital (adaptat a la nova normativa) i una eina de costos.


Entre les iniciatives que integren aquest ecosistema d'innovació hi ha el programa que s'ha posat en marxa amb el Consell Europeu d'Innovació (EIC) per accelerar la digitalització del sector agrícola, amb solucions tecnològiques i innovació d'empreses emergents per transformar la indústria agroalimentària amb la meta de produir aliments de manera sostenible i saludable. A aquest programa, s'hi uniran properament noves iniciatives que proporcionaran als clients d'AgroBank solucions a mida amb un fort component tecnològic i d'innovació.