Sabies que

Agricultura introdueix més flexibilitat en els pagaments directes de la PAC per al 2019

01/12/2018

El Consell de Ministres va aprovar, el 8 de novembre passat, el Reial decret 1378/2018 que regularà la concessió d'ajudes de la política agrària comuna (PAC) perquè s'apliqui a partir del 2019. Entre les novetats introduïdes per a la propera campanya, destaquen les relacionades amb la prevenció de possibles abandonaments en les superfícies de pastures, els ajustaments derivats de la declaració gràfica en superfícies comunals o la flexibilització de determinats aspectes de les ajudes associades.


També s'introdueix una nova espècie ?la Crotalaria juncea L.? a la llista de conreus fixadors de nitrogen que poden servir per complir amb els requisits de l'anomenat pagament verd, i s'hi inclouen novetats relacionades amb l'aplicació de purins. A més, es busca incrementar la col·laboració tant amb la Direcció General del Cadastre com amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE) per aprofitar al màxim la informació disponible a la sol·licitud única de la PAC, i es continua avançant en la simplificació de la gestió de la normativa, unificant les dates per complir els requisits establerts.


D'altra banda, el 30 d'octubre passat, representants del Ministeri d'Agricultura, les comunitats autònomes i les organitzacions agràries van iniciar les catorze reunions previstes per dissenyar la planificació estratègica de la futura PAC a Espanya en el període 2021-2027 amb l'objectiu que, quan s'assoleixi un acord polític comunitari, tota la fase preparatòria necessària per prendre decisions d'àmbit nacional estigui conclosa.


No obstant això, serà molt complicat que la reforma de la PAC s'aprovi abans que s'acabi la legislatura a la UE el maig del 2019, perquè importants discrepàncies del Parlament Europeu amb la proposta de la CE fan gairebé impossible que en tan poc temps el Ple de l'Eurocambra pugui aprovar els reglaments, segons va confirmar el vicepresident de la Comissió d'Agricultura d'aquesta cambra, l'italià Paolo De Castro, al ministre d'Agricultura, Luis Planas.